Velika tragedija / Umro je Alen Balen, vlasnik i direktor Yammat FM-a

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Preminuo je iznenadno za vrijeme svog boravka na Danima komunikacija u Rovinju

29.3.2019.
18:50
Borna Filic/PIXSELL
VOYO logo

Umro je Alen Balen vlasnik i direktor Yammat FM-a u 47. godini života. Preminuo je iznenada u Rovinju. 

Kao klinac slušao je talijanske radije i kreveljeći se oponašao njihove brbljave voditelje, mjesecima nakon što bi ih čuo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svijet radijskih medija ušao je kao DJ na Radiju 1 i spiker na Radiju 101. Bacio se u glasovne sinkronizacije radijskih i televizijskih reklama. Kasnije je pokazao kako će voiceoverski posao biti nešto što će ga pratiti kroz život. Nije volio kada su ga zvali The Voice, no pomirio se s činjenicom da se to nikada neće promjeniti.

Paralelno s Radijem 1/101 počeo je "vrtiti" ploče u tada novom klubu Aquarius na Jarunskom jezeru. Klub ubrzo pokreće vlastitu diskografsku etiketu postavljajući temelje za glazbeno-klupsku priču koja će ostaviti neizbirisiv trag u kulturnom, glazbenom i zabavnom životu Zagreba. U Aquariusu je kao producent/nakladnik strastveno realiziro projekte uz koje je vezao sve svoje profesionalne, kulturne, civilizacijske i glazbene svjetonazore. Od live albuma grupe Cubismo sa Josipom Lisac i kremom newyorške salsa scene u Gavelli, sve do prvih albuma grupe Jinx.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Duboko je vjerovao kako je život u Hrvatskoj poput serije u repriznim nastavcima. Po završetku jedne takve, prva epizoda sljedeće sezone ga iz Aquariusovog svijeta clubbinga krajem 90-ih odvodi u svijet audiovizualne postprodukcije, u Ater studio. Tamo je doznao sve o filmu, filmskoj montaži, obradi zvuka i slike, sinkronizaciji crtića kao i o brojnim televizijskim reklamama i dokumentarcima.

Image

Umro je Alen Balen, vlasnik i direktor Yammat FM-a

Iskustva koja je ranije stekao u svijetu glazbenog izdavaštva (PolyGram/Island) obogatila su ga i upotpunila kroz suradnju s najvećim filmskim kompanijama (Disney/Pixar/Universal) za koje je radio na njihovim hit-naslovima, u trenucima kada crtići po prvi puta progovaraju hrvatskim jezikom. Nije živio u bajkama, ali znao je sve o Nemu, Kraljevima Lavova, Petru Panu, Bambi i Aladinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slobodno vrijeme kojeg zapravo nije imao, radio je još i kao tzv. manager grupe Jinx. Djelovao je aktivno u glazbi i diskografiji, kroz etiketu Yammat records, na kojoj je objavljivao Yammat, Nipplepeople, Mikija Solusa, Ivanu Rushaidat & Rakete, Florijan, Das Wegas i slične izvođače, piše na stranicama Yammat-a

Balen je bio na Danima komunikacija u Rovinju, srušio se ispred hotela gdje su ga oživljavali 40 minuta, ali na žalost neuspješno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Napustio nas je najtopliji i najupečatljiviji glas našeg medijskog prostora"

Na Facebook stranici Yammata objavili su oproštaj od Balena:

"Dragi slušatelji i prijatelji Yammata! Radijski eter ostao je bez jednog iznimnog čovjeka – iznenada je preminuo naš prijatelj i suosnivač Yammat FM-a – Alen Balen. Napustio nas je najtopliji i najupečatljiviji glas našeg medijskog prostora, a Yammat FM izgubio je osobu koja je svakodnevno živjela i stvarala sadašnjost i budućnost ovog radija", napisali su na Facebooku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo