Reagiranje na izjave / USKOK o Dolačkom: 'Nije pravo okrivljenika da u obrani iznosi naknadnu pamet i optužuje osobu koja je preminula'

Image
Foto: PIXSELL/Vijesti.hr

Gotovo dvije godine nakon što je nepravomoćno osuđen, presudu preispituje Vrhovni sud

24.11.2020.
14:18
PIXSELL/Vijesti.hr
VOYO logo

Tužiteljstvo je u ponedjeljak na javnoj sjednici Vrhovnog suda zatražilo strožu kaznu za bivšeg šef zagrebačke krim-policije Željka Dolačkog koji je u veljači prošle godine nepravomoćno osuđen na šest godina zatvora zbog krađe zlata i novca iz sefa u sjedištu zagrebačke kriminalističke policije.

Naime, gotovo dvije godine nakon što je nepravomoćno osuđen, presudu preispituje Vrhovni sud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijeće odlučuje hoće li Dolačkom kazna biti smanjena ili povećana, ili će se cijeli slučaj vratiti na početak.

On je i u ponedjeljak ustvrdio putem videoveze iz Remetinca odakle je pratio sjednicu: "Nisam kriv, podmeću mi!".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobar dio svog govora Dolački je posvetio govoreći o Slobodanu Šašiću koji je zastupao optužnicu, a koji je u međuvremenu preminuo. Na kraju je poručio kako je prvostupanjska presuda usmjerena na sramoćenje njega, ali i onog dijela policije koji se bori protiv organiziranog kriminala.

Image
Na Vrhovnom sudu /

Bivši policajac Dolački na videovezi iz Remetinca: 'Nisam kriv, podmeću mi!'

Image
Na Vrhovnom sudu /

Bivši policajac Dolački na videovezi iz Remetinca: 'Nisam kriv, podmeću mi!'

"Jer, neki su za deseterostruko veće iznose dobivali manje kazne, ne samo da su dobivali nego su se s tim USKOK-om nagodili za dvije i pol, tri godine, ne cijeneći težinu onoga svega što stoji iza toga'', rekao je Dolački.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O svemu se u utorak očitovao USKOK na svojim službenim stranicama, a priopćenje prenosimo u cijelosti:

''Nepravomoćno osuđeni Ž. D. nije žrtva ni namještaljke ni osvete bivših kolega niti USKOK-a. Pravo je okrivljenika da se brani na njemu izabrani način koji mu odgovara, no nije pravo okrivljenika da u svojoj obrani iznosi naknadnu pamet, budući da dosad nije iznosio ovakve neistine, i neutemeljenim tvrdnjama i optužbama govori protiv zamjenika ravnateljice USKOK-a koji je zastupao optužnicu protiv tog okrivljenika, ponajviše kada se taj zamjenik nikako ne može braniti jer je u međuvremenu preminuo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izlaganje nepravomoćno osuđenog Ž. D. na jučer održanoj sjednici Vrhovnog suda Republike Hrvatske, o navodnom animozitetu zbog kojeg je zamjenik ravnatelja USKOK-a Slobodan Šašić navodno utjecao na prvostupanjsku osuđujuću presudu, smatramo nedopustivim i ispod svakog ljudskog nivoa. Naime, okrivljenik jučer izrečene tvrdnje nije iznosio u ranijim fazama postupka pred tužiteljem koji je zastupao optužbu protiv njega, već sada koristi činjenicu što se tužitelj o tome ne može očitovati što smatramo krajnjim očajničkim potezom okrivljenika u nedostatku snažnih argumenata za svoju obranu. Navodna traženja tužitelja koja je okrivljenik iznio, osim što su neistinita, nemaju nikakve veze s predmetnim slučajem.

Podsjetimo, Županijski sud u Zagrebu je u veljači 2019. godine okrivljenog Ž. D. osudio na šest godina zatvora te je, povodom žalbi koje su podnesene na prvostupanjsku nepravomoćnu presudu, jučer održana javna sjednica na Vrhovnom sudu Republike Hrvatske tijekom koje je spomenuti okrivljenik iznio niz neistina i neutemeljenih tvrdnji o manipulacijama i podmetanjima.''

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo