Djelovali po primitku USB-a / USKOK o Mamiću: 'Nije konkretizirao korumpiranost sudaca. Nova otkrića i dokaze iznosi kada to njemu odgovara'

Image
Foto: Denis Kapetanović/PIXSELL

'Od listopada je povremeno Zdravko Mamić izlazio s određenim tvrdnjama koje nisu pružale dovoljno informacija', kazala je ravnateljica USKOK-a Vanja Marušić

18.3.2021.
15:15
Denis Kapetanović/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što mu je Vrhovni sud u ponedjeljak pravomoćno potvrdio šest i pol godina zatvora, bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić, održao je u utorak konferenciju za novinare u Mostaru. 

Mamić je tada izjavio da je USKOK-u još u listopadu prošle godine, dostavio USB stick s izjavama i sadržajem. USKOK je to potvrdio, a poručili su kako provjeravaju sadržaj.U međuvremenu su u medije iscurile optužbe i fotografije koje je Mamić predao USKOK-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za korupciju i primanje mita iznova je teško optužio predsjednika Vrhovnog suda, ali i još trojicu sudaca Županijskog suda u Osijeku.

Image
Ne prestaje s optužbama /

Mamić nastavlja s 'teškom artiljerijom': 'Upravo ovakve cipele sam sucu kupio u Dubaiju'

Image
Ne prestaje s optužbama /

Mamić nastavlja s 'teškom artiljerijom': 'Upravo ovakve cipele sam sucu kupio u Dubaiju'

U četvrtak poslijepodne USKOK je objavio priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"USKOK je od dana primitka prijenosne memorije (USB stick) započeo sa provjerama sadržaja i do danas je uputio 118 zahtjeva za prikupljanje podataka, od kojih je prvih šest upućeno istog dana primitka, te je do danas 31 osoba ispitana u svojstvu građanina, a upućene su i četiri zamolnice za pružanje međunarodne pravne pomoći, od kojih su tri upućene u listopadu 2020. godine, a jedna u studenom 2020. godine, te su u listopadu 2020. godine pokrenuti imovinski izvidi.

USKOK naglašava da je, u odnosu na izjave o korumpiranosti pojedinih sudaca koje je sada pravomoćno osuđeni Zdravko Mamić tijekom ljeta 2019. godine izjavljivao u javnosti, nakon njegovih javnih istupa, putem njegovog odvjetnika, pozvan da te tvrdnje konkretizira i potkrijepi jer se radilo o općenitim tvrdnjama. Međutim, Zdravko Mamić i njegov odvjetnik tada to nisu učinili već Zdravko Mamić s vremena na vrijeme, kada to njemu odgovara, u javnost dozira "nova otkrića i nove dokaze".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

USKOK je specijalizirano državno odvjetništvo i tijelo kaznenog progona, i sukladno zakonskim odredbama te sa pozornošću i savjesnošću pristupa zaprimljenim prijavama, dokumentaciji, materijalima, podnescima. Slijedom toga, smatramo, sa pravnog stajališta i sa stajališta odnosa s javnošću, društveno neodgovornim od podnositelja da se jedno dostavlja USKOK-u, a drugo u opširnijoj formi medijima i javnosti s napomenom da je "sve prijavljeno".

Upravo iz tog razloga naglašavamo da budući da je pravomoćno osuđeni Zdravko Mamić na posljednjoj konferenciji za novinare održanoj prije dva dana u Mostaru iznio i neke nove tvrdnje, USKOK mora poduzeti i dodatne radnje, što će i učiniti sukladno zakonskim odredbama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo priopćenje je sastavljeno u skladu sa zakonskim odredbama i uz odobrenje ravnateljice USKOK-a radi iskazanog interesa javnosti, no uz naglasak zaštite izvida i probitaka prethodnog postupka."

Nakon priopćenja, izjavu je dala i ravnateljica USKOK-a Vanja Marušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Činjenica je da je od listopada povremeno Zdravko Mamić izlazio s određenim tvrdnjama koje nisu pružale dovoljno informacija. Čim smo dobili stick, krenuli su izvidi", rekla je Marušić i otkriča da su neki rezultati izvida već pristigli, ali i da je na konferenciji Mamić iznio i 'neke nove tvrdnje'. No, dodala je da ne može reći u kojoj su fazi izvidi.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo