ZLOUPORABA OVLASTI / USKOK pokrenuo istragu: Bivši djelatnici oštetili Grad Split za više od 1,2 milijuna kuna

Image
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Okrivljenici se sumnjiče da su jednom trgovačkom društvu odobrili isplatu računa za usluge koje to društvo nije obavilo

26.7.2021.
19:09
Miranda Cikotic/PIXSELL
VOYO logo

Zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti, USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv dvojice nekadašnjih djelatnika Grada Splita koji su počinili materijalnu štetu veću od 1,2 milijuna kuna, doznaje se u odvjetništvu.

Neslužbeno, riječ je o Željku Sikirici, bivšem zamjeniku gradonačelnika iz redova HSS- a, zaduženom za resor komunalnih djelatnosti, urbanizma i zaštite okoliša i gospodarenja gradskim resursima i Branku Tonkoviću, bivšem članu Gradskog poglavarstva koji je bio zadužen za resor komunalnih djelatnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U rješenju o provođenju istrage navodi se kako su se osumnjičenici dogovorili da će radi pribavljanja znatne nepripadne materijalne dobiti jednom trgovačkom društvu, a neslužbeno, riječ je o Cestaru, odobriti isplatu 14 računa za usluge koje to društvo nije obavilo.

Image
uhićeno 12 osoba /

Policija objavila detalje nakon uhićenja u Splitu: Evo za što se sve točno uhićeni terete

Image
uhićeno 12 osoba /

Policija objavila detalje nakon uhićenja u Splitu: Evo za što se sve točno uhićeni terete

Grad Split i Cestar su imali poslovnu suradnju na temelju ugovora iz prosinca 1994.  vezano za najam dijela jednog građevinskog zemljišta u Splitu za smještaj napuštenih i neregistriranih vozila. Poslovna suradnja je prestala 1. siječnja 2003., no nastavili su Gradu dostavljati račune za mjesečni najam zemljišta koje nije korišteno. Radilo se o 14 računa, svaki na iznos veći od 86 tisuća kuna za razdoblje od 1. veljače 2003. do travnja 2004. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Okrivljenici su znali da je poslovna suradnja prekinuta jer je pročelnik Službe za komunalno redarstvo Grada Splita obavijestio Tonkovića da ta služba više ne koristi zemljište koje je bilo predmet ugovora, da je Grad Split obavijestio trgovačko društvo o prestanku poslovne suradnje, da je pročelnik Službe za komunalno redarstvo Grada Splita trgovačkom društvu obavio povrat 14 zaprimljenih računa kao neosnovanih te da je izvršena primopredaja zemljišta.

Unatoč tome, obojica okrivljenih su potpisala odobrenje za isplatu 14 spornih računa koje su bez supotpisa pročelnika Službe za komunalno redarstvo Grada Splita dostavili Službi za financije Grada Splita radi isplate, te su tako odobrili da se trgovačkom društvu plate nepostojeće usluge u ukupnom iznosu većem od 1,2 milijuna kuna za koji iznos je tom društvu pribavljena nepripadna imovinska korist na štetu Grada Splita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo