U TRI GRADA / USKOK pokrenuo istragu protiv devetero ljudi: Nezakonito trgovali drvom te uspjeli izvući 24 milijuna kuna

Image
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Neslužbeno se doznaje da je riječ je o tvrtkama za trgovinu drvetom i drvenom građom

19.5.2022.
16:20
Miroslav Lelas/PIXSELL
VOYO logo

Uskok je pokrenuo istragu protiv dvojice bosanskohercegovačkih državljana, sina i oca M. O. (44) i R. O. (65) te sedmero hrvatskih državljana koje tereti za kružne prevare u trgovini drvetom kojima je državni proračun oštećen za najmanje 7,5 milijuna kuna.

Tužiteljstvo je, ne otkrivajući identitete, priopćilo da je istraga pokrenuta na temelju kaznenih prijava Pnuskoka i Samostalnog sektora za financijske istrage Porezne uprave te da je, uz sina i oca, istragom obuhvaćeno sedmero hrvatskih državljana u dobi od 27 do 82 godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskok je izvijestio da se devetero okrivljenika sumnjiči za zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i utaju poreza ili carine u zločinačkom udruženju, kao i pomaganja pri zloporabama i utaji u sastavu zločinačkog udruženja.

Image
uspio je pobjeći /

Trgovanje ljudima u Zagrebu: Muškarca držali u kući, tukli, tjerali na prosjačenje...

Image
uspio je pobjeći /

Trgovanje ljudima u Zagrebu: Muškarca držali u kući, tukli, tjerali na prosjačenje...

Ravnateljstvo policije je priopćilo da su sin i otac povezali u zajedničko djelovanje ostale osumnjičene koje su u zločinačko udruženje povezali od početka 2019. do sredine svibnja 2022. na području Zagreba, Slatine i Požege.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je precizirala da su sin i otac kao direktori pet tvrtki povezali ostale osumnjičenike, koji su također bili odgovorne osobe raznih tvrtki, a sve radi stjecanja nepripadne materijalne koristi neosnovanim isplatama iz tvrtki koje su naknadno opravdavali lažnom poslovnom dokumentacijom i neosnovanim umanjenjem osnovice za obračun poreza.

Neslužbeno se doznaje da je riječ je o tvrtkama za trgovinu drvetom i drvenom građom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija: Okoristili se za najmanje 23,9 milijuna kuna

Sin i otac su, ističe policija, prebacivali novac sa žiro-računa tvrtki na račune drugih poduzeća pod njihovom kontrolom ili kontrolom ostalih okrivljenika, a također su angažirali više osoba s kojima su dogovorili osnivanje tvrtki radi potpisivanja nevjerodostojne dokumentacije kojom bi se opravdale neosnovane novčane doznake koje bi zatim zadržavali za sebe.

Uz to, sin i otac se sumnjiče da su angažirali osobe za knjiženje lažne poslovne dokumentacije na temelju kojih su umanjivali obveze s osnove poreza na dobit i poreza na dodanu vrijednost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija ističe da su se sin i otac na taj način okoristili za najmanje 17,4 milijuna kuna, a osumnjičeni 67-godišnjak za najmanje 6,5 milijuna kuna, dok su istovremeno oštetili državni proračun za najmanje 7,5 milijuna kuna.

Ravnateljstvo policije je izvijestilo da je u pretragama poslovnih prostora i domova osumnjičenika pronađena veća količina novca te poslovna dokumentacija i pečati. Policija nadodaje da će po dovršetku kriminalističkog istraživanja predati osmero osumnjičenika pritvorskom nadzorniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskok je priopćio da je sucu istrage predložio određivanje istražnog zatvora protiv petero okrivljenika.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo