oštetili gnk dinamo? / Uskok proširio istragu protiv Zdravka i Marija Mamića, Vrbanovića i ostatka ekipe

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Radi se o razdoblju od 12. srpnja 2007. do 29. srpnja 2008., a Uskok sumnja da je ta petorka pribavila znantnu imovinsku korist na štetu GNK Dinamo

29.12.2016.
13:42
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Na temelju rezultata istrage Uskok je proširio istragu protiv Zdravka Mamića, Damira Vrbanovića, Marija Mamića, Sandra Stipančića i Igora Krote.

Radi se o razdoblju od 12. srpnja 2007. do 29. srpnja 2008., a Uskok sumnja da je ta petorka pribavila znantnu imovinsku korist na štetu GNK Dinamo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"USKOK je, na temelju rezultata istrage pribavljenih putem međunarodne pravne pomoći i kaznene prijave Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija, donio rješenje o provođenju i proširenju istrage protiv petorice hrvatskih državljana (1959., 1959., 1982., 1970., 1968.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženje te pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja. (29.12.2016.)

Osnovano se sumnja da su I. okr., kao izvršni dopredsjednik i član Uprave GNK Dinamo, zajednički i dogovorno s II. okr., glavnim direktorom i članom Uprave GNK Dinamo, te u dogovoru s III. okr. vlasnikom jednog inozemnog trgovačkog društva i IV. i V. okr. voditeljima poslovanja tog društva, od 12. srpnja 2007. do 29. srpnja 2008., u Zagrebu, poduzeli niz radnji s ciljem da I., II., III., IV. i V. okr. , na štetu GNK Dinamo, pribave znatnu nepripadnu imovinsku korist. U cilju realizacije plana grupe, II. okr. je 12. srpnja 2007., sukladno dogovoru s I. okr., u ime GNK Dinamo s društvom III. okr. zaključio Ugovor kojim se utvrđuje je da je njegovo društvo vlasnik svih igračkih prava jednog nogometaša a GNK Dinamo prihvaća i preuzima ta prava te se za njih obvezuje u dvije rate platiti 500.000 eura. Iako su znali da navedeno društvo nije vlasnik igračkih prava nogometaša, slijedom zaključenog Ugovora III., IV. i V. okr. su, sukladno dogovoru s I. okr., u ime društva GNK Dinamo ispostavili dva fiktivna računa na iznose od po 250.000 eura. Potom je I. okr. naložio neosnovano plaćanje 500.000 eura s računa GNK Dinamo na račun društva III. okrivljenog čime je tom društvu, na štetu GNK Dinamo, pribavljena nepripadna imovinska korist od 500.000 eura, odnosno 3.630.472,75 kuna koji iznos su potom I., II., III., IV. i V. okr. koristili za svoje potrebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, I. okr. je, kao izvršni dopredsjednik i član Uprave GNK Dinamo, u cilju pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi za sebe i III. okr. na štetu GNK Dinamo, nakon što je 30. lipnja 2007. GNK Dinamo s jednim engleskim klubom zaključio ugovor o transferu jednog nogometaša, s III. okr. dogovorio da će GNK Dinamo s jednim inozemnim trgovačkim društvom zaključiti fiktivni Sporazum na temelju kojega će GNK Dinamo navedenom društvu neosnovano platiti novčani iznos koji će biti proslijeđen na račun III. okrivljenog. Nakon toga je 21. kolovoza 2007. sklopljen fiktivni Sporazum kojim GNK Dinamo daje punomoć da navedeno društvo do 31. prosinca 2007. na engleskom tržištu zastupa interese nogometaša te se obvezuje da će ako nogometašu u navedenom roku pronađe klub društvu isplatiti naknadu od 1.200.000 eura.

Na temelju fiktivnog Sporazuma I. okr. je 13. veljače 2008. naložio neosnovano plaćanje 1.200.000 eura s računa GNK Dinamo na račun društva, od kojeg iznosa je na račun III. okr. isplaćeno najmanje 400.000 eura, iako su I. i III. okr. znali da nije bilo nikakve osnove za navedeno plaćanje s obzirom da navedeno društvo ni na koji način nije posredovalo u transferu nogometaša iz GNK Dinamo u engleski klub budući da je transfer realiziran prije osnivanja navedenog društva i prije sklapanja fiktivnog Sporazuma između GNK Dinamo i navedenog društva. Neosnovano isplaćeni iznos od 1.200.000 eura I. i III. okr. su podijeli i koristili za svoje potrebe", stoji u priopćenju Uskoka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo