Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Čeka se dežurni sudac

Uskok za bivšeg šefa Groblja i njegovu sestru traži istražni zatvor, objavljeno za što ih se tereti

Policija je objavila detalje za što sumnjiče jučer uhićenog Patrika Šegotu i Tamaru Šegotu.

Image
Foto: Pixsell
RTL Vijesti/ 15.7.2021. u 13:10
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Uskok je zatražio određivanje istražnog zatvora za Patrika Šegotu bivšeg voditelja Gradskih groblja i njegovu sestru Tamaru Šegotu, a zahtjev je navodno stigao na Županijski sud. Čeka se dežurni sudac istrage da odredi ročište na kojem će to odlučivati. 

Policija je objavila detalje za što sumnjiče jučer uhićenog Patrika Šegotu Tamaru Šegotu. Oni su danas ispitani u USKOK-u.

Image
nova korupcijska afera

Bivši Bandićev direktor Šegota i njegova sestra na ispitivanju u USKOK-u

Image
nova korupcijska afera

Bivši Bandićev direktor Šegota i njegova sestra na ispitivanju u USKOK-u

Priopćenje prenosimo u cjelosti: 

"USKOK je, nakon višemjesečnih izvida provedenih u suradnji s PNUSKOK-om i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave, donio dva rješenja o provođenju istrage zbog koruptivnih kaznenih djela. (15. 7. 2021.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Prvo rješenje o provođenju istrage doneseno je protiv dvoje hrvatskih državljana (1976., 1972.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja mita u gospodarskom poslovanju i pomaganja u primanju mita u gospodarskom poslovanju.

Osnovano se sumnja da je I. okr., od prosinca 2019. do 8. srpnja 2021. u Zagrebu, nakon što je imenovan za voditelja podružnice Zagrebačkog holdinga d.o.o. Gradska groblja Zagreb, dogovorio sa sada pokojnim poduzetnikom (dalje: poduzetnik) koji je bio stvarni vlasnik dva trgovačka društva, da će mu pogodovati tako što će suprotno propisanim pravilima postupanja njegovim društvima omogućiti dodjelu poslova izvođenja radova za potrebe podružnice Gradskih groblja Zagreb, kao i dodjelu zemljišta za postavljanje četiri montažna objekta radi prodaje cvijeća, za što će ga poduzetnik novčano nagraditi, što je i učinio kroz isplate trgovačkom društvu u vlasništvu II. okr. te besplatnim izvođenjem radova izgradnje obiteljske kuće u vlasništvu I. okr.

Upravo se čita

Image
DRAMA U ZAVRŠNICI

Luka neugodno iznenađen Marininom pobjedom: 'Totalna blamaža i razočaravajuće - jednostavno tragedija!'

Pritom su dogovorili da će društvo kojeg je kao vlasnik i direktor formalno upisana II. okr., sestra I. okrivljenog, ispostaviti trgovačkom društvu poduzetnika račune na ime pruženih savjetodavnih usluga, iako one u stvarnosti nisu obavljene.

U tu svrhu je II. okr., na traženje I. okr. i poduzetnika, u ime svog društva potpisala s poduzetnikovim društvom fiktivni Ugovor o savjetodavnim uslugama i poslovnoj suradnji i potom za neizvršene usluge ispostavila više računa na temelju kojih je društvo poduzetnika na račun društva II. okr. isplatilo najmanje 673.050,00 kuna, iako za to nije bilo osnove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Sukladno ranije postignutom dogovoru, poduzetnikovo društvo je sve do kraja svibnja 2021. godine vršilo radove izgradnje a za koje nije ispostavljalo račune niti tražilo plaćanja. Slijedom ranije postignutog dogovora I. okr. je, direktno ili putem trećih trgovačkih društava, u više navrata osigurao angažiranje poduzetnikovih društava za izvođenje radova za Gradska groblja Zagreb.

Naime, I. okr. je prvo pokrenuo više postupaka jednostavne nabave te naložio dostavljanje poziva na podnošenje ponuda društvima kako je to prethodno dogovorio s poduzetnikom, znajući da će poduzetnikovo društvo dostaviti najpovoljniju ponudu. Nakon toga su poduzetnikova društva dobivala razne radove na objektima kojima upravljaju Gradska groblja Zagreb, između ostalog i konzervatorske radove na objektima zaštićenog kulturnog dobra, kao i radove popravaka i zaštite od urušavanja nakon potresa, za koje su poduzetnikova društva ispostavljala račune Gradskim grobljima Zagreb, a dio kojih je i plaćen prema nalogu I. okr. iako uz pojedine račune nije priložena vjerodostojna dokumentacija o izvršenim radovima.

Nadalje je I. okr. tijekom kolovoza i rujna 2020. godine, sukladno dogovoru s poduzetnikom, inicirao pokretanje postupka nabave za dodjelu zemljišta u vlasništvu Gradskih groblja Zagreb u zakup za postavljanje četiri montažna objekta radi prodaje cvijeća, svijeća, cvjetnih aranžmana i suvenira, pri čemu je kao predstavnik naručitelja, a kako bi onemogućio ostale ponuditelje u prikupljanju cjelovite potrebne natječajne dokumentacije, odredio kratak rok trajanja javnog poziva.

Pritom je poduzetnik, kako bi prikrio sebe kao stvarnog zakupca, dogovorio s povezanim osobama da na svoja imena osnuju četiri trgovačka društva s kojima će pristupiti postupku po pozivu Gradskih groblja Zagreb za zakup navedenog zemljišta. Zatim su ta društva, prema uputama koje im je dao poduzetnik, a koje je prethodno njemu dao I. okr., dostavila ponude sa identičnom cijenom zakupa na navedeni poziv, a nakon toga je I. okr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Povjerenstvu za provedbu postupka i odabir najpovoljnije ponude prezentirao sadržaj ponuda na način da je Povjerenstvo kao najpovoljnije odabralo ponude društava osoba povezanih s poduzetnikom.

Uslijed nesposobnosti odabranih društava da započnu s prodajom prije blagdana Svih Svetih, I. okr. je angažirao vlasnicu jednog uslužnog obrta da organizira poslovanje u tim objektima tijekom slijedeća tri mjeseca.

Na opisani način I. okr. je poduzetnikovim društvima omogućio dobivanje posla izvođenja radova na grobljima u Gradu Zagrebu u vrijednosti od 3.944.195 kuna, od čega su ista naplatila 2.883.262 kuna te dobivanje u zakup zemljišta za objekte za prodaju, za što je kao obećanu nagradu primio najmanje 673.050 kuna, isplatama u korist društva njegove sestre II. okr., te besplatno izvođenje radova na izgradnji građevine u vlasništvu navedenog društva, čiji je stvarni vlasnik I. okrivljeni.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Drugo rješenje o provođenju istrage doneseno je protiv troje hrvatskih državljana (1956., 1970., 1966.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita. (15. 7. 2021.)

Osnovano se sumnja da je I. okr. voditeljica zemljišnoknjižnog odjela u Općinskom sudu u Sesvetama te ovlaštena zemljišnoknjižna referentica, 8. veljače 2021. u Sesvetama dogovorila sa sada pokojnim poduzetnikom (dalje: poduzetnik) da se žurno izvrši upis kupoprodaje, pozajmice kao i uknjižba prava vlasništva u korist njegove supruge na temelju darovnog ugovora na nekretnini upisanoj u zemljišnim knjigama toga suda te da joj kao nagradu za izvršene radnje preda 4.000,00 kuna.

Također je I. okr. dogovorila sa sebi podređenom II. okr., ovlaštenom zemljišnoknjižnom referenticom u zemljišnoknjižnom odjelu Općinskom sudu u Sesvetama, da provede predmetne upise, za što će joj biti isplaćena odgovarajuća naknada od strane poduzetnika, a što je II. okr. i učinila.

Potom je poduzetnik po svom zaposleniku I. okr. najprije dostavio dokumentaciju potrebnu za traženi upis u zemljišnim knjigama, koje je II. okr. provela, a onda je svom zaposleniku predao i kuvertu s novcem koju je ovaj odnio u prostorije zemljišnoknjižnog odjela navedenog suda i predao je I. i II. okr. koje su navedeni iznos potom podijelile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nadalje se osnovano sumnja da su I. i II. okr., u razdoblju od 1. do 13. ožujka 2021., u Sesvetama i Zagrebu, dogovorile s poduzetnikom da se na nekretnini upisanoj u zemljišnim knjigama Općinskog suda u Sesvetama, koja je u vlasništvu njegovog trgovačkog društva, odmah izvrši upis založnih prava u korist dva trgovačka društava i jedne privatne osobe, te da im kao nagradu za izvršene upise preda 4.000,00 kuna. Nakon toga je II. okr. provela tražene upise, za što joj je poduzetnik putem svog suradnika predao iznos od 3.000,00 kuna, koji je ona primila za sebe i I. okr., a koji iznos su potom podijelile.

Osim toga se osnovano sumnja da je 23. lipnja 2021. u Sesvetama i Zagrebu, I. okr. s II. okr. dogovorila da se na nekretnini u vlasništvu trgovačkog društva čiji je vlasnik i odgovorna osoba sin III. okr., žurno izvrši upis brisanja založnog prava Republike Hrvatske, Ministarstva financija, te uknjižba založnog prava na temelju Ugovora o založnom pravu radi osiguranja novčane tražbine od 449.982,76 kuna u korist Republike Hrvatske, Porezne uprave, Područnog ureda Zagreb.

Zauzvrat im je, kao nagradu za izvršene upise, III. okr. trebao predati 500,00 kuna. Nakon toga je II. okr. provela tražene upise, za što joj je III. okr. predao 500,00 kuna za nju i I. okr., koji iznos su također međusobno podijelile.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv dvije okrivljenice."

RTL Vijesti/ 15.7.2021. u 13:10
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
IVAN BENK

Policija objavila fotografiju napadača iz Sesveta, traže ga već dva dana, trebaju vašu pomoć

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba