NEOBIČNA PRAKSA / Ovo se stvarno dogodilo. Kazna 300 kn zbog majice. 'Trend je da se to ne tolerira ni pod razno'

Varaždinac je kažnjen s 300 kuna plus 100 kuna sudskih troškova, jer je uhvaćen kako hoda okolo u majici na kojoj je otisnuta slika lišća marihuane

25.5.2021.
22:44
VOYO logo

Ako kod kuće slučajno imate majicu na kojoj je otisnut list marihuane, brzo je sakrijte u ormar, ni u najcrnjem ludilu je nemojte oblačiti van kuće - jer mogli biste platiti novčanu kaznu. Da. To je stvarno istina. 

Jedan je 40-godišnji Varaždinac kažnjen s 300 kuna plus 100 kuna sudskih troškova, jer je u ponoć uhvaćen kako hoda okolo u majici na kojoj je otisnuta slika lišća marihuane. A spomenutu majicu više nema jer je sud u Varaždinu, pazite sad, odlučio da majicu treba uništiti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tamošnji Općinski sud presudu je donio prošli mjesec, a objavio jučer. U presudi piše da je nošenjem sporne majice vršio promidžbu, oglašavanje i prezentiranje droge, i tako prekršio Zakon o suzbijanju upotrebe droga. Možda je čovjek jednostavno trebao reći da je na slici industrijska konoplja i nikom ništa. 

Četiri godine se žena vukla po sudovima

Ovo nije prvi takav slučaj, u RTL Direktu su već izvještavali o sumanutoj policijskoj i sudskoj praksi u Hrvatskoj, koja ljude po sudovima goni zbog biljke na majici. Razgovarali su danas s odvjetnikom Nikicom Leskovarom, koji je svojedobno branio Zagrepčanku koja se zbog sličnog slučaja s majicom potezala po sudovima 4 godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
dilao je /

Optužnica za 24-godišnjaka: Pronašli mu raznu drogu, pa napao policajca i 'podmetao mu nogu'

Image
dilao je /

Optužnica za 24-godišnjaka: Pronašli mu raznu drogu, pa napao policajca i 'podmetao mu nogu'

"Priča je završila tako što je slučaj je obustavljen jer je nastupila zastara", kaže Leskovar te nastavlja kako to nije problem sudova ili policije, nego zakonodavstva.  

"U zakonu ne postoji bilo kakvo razgraničenje između lakih ili teških droga. Za promidžbu droga se odgovara novčanom kaznom između 5000 i 20.000 kuna ili kaznom zatvora od 90 dana", kaže. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ta odredba je dodatno specificirana na način da je napisano da je promidžba svako isticanje bilo slikom, znakovljem ili na neki drugi način. Na neki način ukazuje se trend da se kod nas to ni pod razno ne može tolerirati", zaključuje Leskovar.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo