ZLOČINAČKO UDRUŽIVANJE / U velikoj akciji policije i USKOK-a 14 uhićenih: Na PDV-u oštetili državu za 75 milijuna kuna

Podnesene su kaznene prijave zbog zločinačkog udruženja, utaje poreza ili carine te pomaganja u utaji poreza ili carine

26.2.2019.
13:50
VOYO logo

U dvije odvojene velike akcije PNUSKOK-a, USKOK-a i policije danas je diljem Hrvatske uhićeno 14 osoba za koje se sumnja da su malverzacijama s PDV-om državu oštetili za 75 milijuna kuna. 

"Tipična je to hrvatska priča oko gospodarskog kriminala. Porezni USKOK u suradnji s USKOK-om i krim policijom radio je na dvije odvojene akcije. U jednoj su u fokusu bili supružnici koji su organizirali zločinačku skupinu, u drugoj pak je bio ključan poduzetnik iz Dugog sela koji je, također po sumnjama, organizirao zločinačku grupu. Obje grupe imale su sličan modus operandi. Čelične su armature nabavljali iz inozemstva te su ih u Hrvatskoj prikazivali kao domaću proizvodnju čime su državu odštetili za oko 10 milijuna eura. Čitavo popodne u USKOK dolaze osumnjičenici, a kako nelsužbeno doznajemo, neki su od ispitanih priznali krivnju", kazala je reporterka RTL-a Ivana Ivanda Rožić za RTL Danas. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priopćenje MUP-a prenosimo u cijelosti: 

"Policijski službenici PNUSKOK-a, Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta su, u suradnji s policijskim službenicima PU zagrebačke te u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta proveli dva kriminalistička istraživanja nad 14 osoba zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja  te više kaznenih dijela pomaganja u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvim kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno je osam osoba te je utvrđeno da su 58-godišnjak i 55-godišnjakinja (oboje hrvatski državljani) kao odgovorne osobe i stvarni voditelji poslovanja trgovačkog društva, u periodu od listopada 2016. godine do kraja siječnja 2019. godine, na području Zagreba i Siska povezali u zajedničko djelovanje šest hrvatskih državljana starosti 56, 52, 28, 46, 52 i 40 godina, a sa ciljem stjecanja nepripadne materijalne koristi za sebe i druge neosnovanim umanjenjem poreza na dodanu vrijednost u odnosu na trgovačko društvo gore navedenih odgovornih osoba. Spomenutih šest hrvatskih državljana su sve voditelji poslovanja u više trgovačkih društava.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, 58-godišnjak i 55-godišnjakinja su angažirali trgovačka društva u kojima su radila navedena šestorica hrvatskih državljana, u okviru nabave čeličnih armatura od prodavatelja iz inozemstva i daljnje prodaje te robe na tržištu Republike Hrvatske. U poslovanju je prikazano kako je trgovačko društvo 58-godišnjaka i 55-godišnjakinje čelične armature kupilo u Republici Hrvatskoj, upravo od trgovačkih društava u kojima su bila zaposlena navedena šestorica hrvatskih državljana. Njihova su trgovačka društva služila za primanje uplata, transferiranja dijela uplaćenog novca na račune prodavatelja čeličnih armatura u inozemstvu te izdavanje nevjerodostojnih računa u kojima je neosnovano prikazan iznos PDV-a.

Drugim  kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno je šest osoba. Utvrđeno je kako je, u periodu od travnja 2016. godine do kraja siječnja 2019. godine na području Zagreba i Siska, 52-godišnji hrvatski državljanin, kao stvarni voditelj poslovanja više trgovačkih društava, povezao u zajedničko djelovanje četvero hrvatskih državljana, starosti 70, 47, 24 i 28 godina te 55-godišnjaka slovenskog državljanstva, sa ciljem stjecanja nepripadne materijalne koristi za sebe i druge neosnovanim umanjenjem poreza na dodanu vrijednost za trgovačka društva u kojima je bio voditelj poslovanja. Poslovanje se također odnosilo na trgovanje čeličnim armaturama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupna šteta - 75 milijuna kuna

Naime, 52-godišnjak je, u cilju prikrivanja vlastitog svojstva u tim društvima, pronalazio osobe koje će formalno obnašati funkcije odgovornih osoba. Potom je kao djelatnost trgovačkih društava odredio nabavu čeličnih armatura iz inozemstva i njihovu daljnju prodaju trgovačkim društvima na području Republike Hrvatske. Spomenuti 52-godišnjak je, temeljem predujma kojeg su trgovačka društva uplaćivala za nabavu čeličnih armatura, organizirao njihovu plaćanje i nabavu od dobavljača iz inozemstva. Inozemna trgovačka društva su sačinjavala međunarodne tovarne listove radi isporuke robe u Republiku Hrvatsku, s naznakom da su naručitelji i primatelji trgovačka društva u kojima je 52-godišnjak bio voditelj poslovanja. Time je lažno prikazano da su ta društva međusobno trgovala, a sa ciljem izbjegavanja obveze uplate PDV-a.

Navedenim kaznenim djelima je počinjena šteta u ukupnom iznosu od oko 75 milijuna kuna jer nisu uplaćena dužna porezna davanja na ime PDV-a naplaćenog prodajom čeličnih armatura u korist državnog proračuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom današnjeg dana 14 osumnjičenih osoba je uhićeno na području policijskih uprava zagrebačke i sisačko-moslavačke. Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta su podnesene dvije kaznene prijave zbog počinjenih kaznenih djela zločinačkog udruženja, utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja  te više kaznenih dijela pomaganja u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja.

Policijski službenici Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, u suradnji s policijskim službenicima PU zagrebačke, PU bjelovarsko-bilogorske, PU sisačko-moslavačke, PU karlovačke, PU šibensko-kninske i PU virovitičko-podravske, a na temelju naloga Županijskog suda u Zagrebu, provode dokazne radnje pretraga osoba, pretraga domova i drugih prostorija, pretraga poslovnih prostora i pretraga vozila. U do sada provedenim pretragama uz potvrdu privremeno je oduzeta poslovna dokumentacija i osobna vozila. Osumnjičeni će tijekom današnjeg dana biti predani pritvorskom nadzorniku", stoji u priopćenju MUP-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo