angažirali 190 policajaca / Velika policijska akcija 'Pollos': Uhićeno 17 osoba i pronađeno 5 laboratorija za proizvodnju opijata

Image
Foto: MUP

Voditelj službe kriminaliteta droga naglasio je da se radi o zločinačkom udruženju kojem granica nije nikakva prepreka

25.10.2018.
12:59
MUP
VOYO logo

Veliku akciju kodnog imena "Pollos" u kojoj je uhićeno 17 osoba i pronađena velika količina raznih vrsta droge, pa i gotovo 50 kilograma marihuane te pet laboratorija, dovršila je krapinsko-zagorska Policijska uprava u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom u Zlataru i Uskokom, istaknuto je u četvrtak na konferenciji za novinare u Zaboku.

U najvećoj akciji krapinsko-zagorske Policijske uprave u posljednjih 20-ak godina bilo je angažirano 190 policajaca, rekao je načelnik te PU Darko Car. Akcija je bila i međunarodnog karaktera, a nositelji su joj bili djelatnici PU krapinsko-zagorske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kriminalističko istraživanje započelo je još 2016. godine, a njime je utvrđeno kako se droga proizvodila u tajnim laboratorijima na području Španjolske, ali i Hrvatske, odakle je bilo organizirano krijumčarenje u više država Europske unije", pojasnio je Car.

Zahvalio je na suradnji kolegama iz drugih policijskih uprava - zagrebačke, varaždinske, međimurske, primorsko-goranske, koprivničko-križevačke i vukovarsko-srijemske - koji su pomogli u realizaciji završetka akcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sam tijek akcije pojasnio je voditelj grupe za droge pri PU krapinsko-zagorskoj Darko Poznić, ističući da je započela u utorak u jutarnjim satima uhićenjem osumnjičenih osoba i pretragama obiteljskih kuća, stanova, poslovnih prostora i vozila u vlasništvu kojima su se te osobe koristile.

"Dosad je uhićeno 17 osoba na više lokacija u Hrvatskoj, točnije na području policijskih uprava zagrebačke, varaždinske, krapinsko-.zagorske i međimurske, a protiv 26 osoba podnesene su kaznene prijave. Kod osumnjičenih je pronađeno i oduzeto 54 kilograma i 449 grama marihuane, 666 stabljika konoplje u rastu, šest grama hašiša, 2,7 g heroina, 27,7 g kokaina, pet laboratorija s opremom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pronađeno je i nekoliko stotina tisuća kuna, dvije puške i pištolj sa streljivom, elektrošoker, više mobilnih telefona i SIM kartica kojima su se osumnjičeni koristili", pobrojao je Poznić. Većina uhićenih zadržana je u istražnom zatvoru, dok je dio pušten na slobodu.

Krijumčarili u međunarodnoj špediciji

Inače, zločinačko udruženje koje je otkriveno ovom akcijom, prema riječima Poznića, ustrojio je prvoosumnjičeni 58-godišnji I.V. u koje je uključio i međusobno povezao i druge osumnjičene osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Utvrđeno je kako su pojedine osumnjičene osobe bile zadužene za proizvodnju droge, pojedini za organizaciju prijevoza droge, odnosno krijumčarenja preko više prijevozničkih poduzeća, a pojedine osobe bile su zadužene za samu realizaciju krijumčarenja", rekao je Poznić.

Po njegovim riječima, prvoosumnjičeni je i uz pomoć najbližih suradnika pronalazio vlasnike međunarodnih prijevozničkih poduzeća koji su bili spremni na "ovakav oblik suradnje". Dodao je i da su vlasnici poduzeća kao i prvoosumnjičeni I.V. vrbovali vozače teretnih vozila koji su bili za novčanu naknadu spremni i voljni osobno krijumčariti drogu u kamionima među legalnom robom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na novinarsko pitanje odakle je većina osumnjičenih, Poznić je odgovorio da s područja Krapinsko-zagorske županije te je od njih krenulo krim-istraživanje u kojem je otkrivena zločinačka organizacija. Što se tiče proizvedene i krijumčarene robe, ona je većino bila namijenjena zemljama zapadne Europe – Njemačkoj, Nizozemskoj, Švedskoj, Finskoj te Švicarskoj.

Čestitajući kolegama iz PU krapinsko-zagorske voditelj službe kriminaliteta droga pri  Ravnateljstvu policije Dražen Rastović naglasio je da se u ovom slučaju radi o zločinačkom udruženju kojem granica nije nikakva prepreka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međunarodna policijska suradnja - govorimo istim jezikom

"U ovom slučaju radi se o međunarodnom zločinačkom udruženju koje pretežito čine hrvatski državljani, a drogu su krijumčarili u međunarodnoj špediciji, kamionskim prometom uz legalni teret. Da bi mogli stati na kraj takvim kriminalnim aktivnostima, animirali smo naše prijatelje i kolege osam država koji su nam pomogli u ostvarivanju zapljena, ali i u prikupljanju dovoljno dokaza za vođenje kaznenog postupka", pojasnio je Rastović.

Suradnja u akciji ostvarena s kolegama iz Kraljevine Španjolske, Službom za prevenciju narkomanije i suzbijanje krijumčarenja narkotika iz Republike Srbije te Službom za unutarnju sigurnost pri francuskom veleposlanstvu u RH i francuskom carinskom policijom. Surađivalo se i sa Agencijom Republike Italije, Nacionalnim biroom za istrage u Finskoj, Saveznom kriminalističkom policijom Austrije, Federalnom Švicarskom te slovenskom policijom, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na konferenciji za novinare u Zaboku bio je i član španjolske civilne garde Manuel Robles Fernandez koji je kazao kako se španjolska policija uključila u zajedničku akciju kada je dobila informacije da nekoliko hrvatskih državljana dolazi u Španjolsku kako bi krijumčarili marihuanu i druge droge u Hrvatsku i ostale zemlje EU.

"Počeli smo zajedničku akciju s našim hrvatskim kolegama i uhitili nekoliko hrvatskih građana u Španjolskoj dok su krijumčarili drogu. Akcija je trajala dugo, ali njome smo pokazali da za kriminalce ne postoje granice, tako te granice ne postoje ni za nas i kad je u pitanju organizirani kriminal, govorimo istim jezikom", zaključio je Robles Fernandez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo