ŠTO SE DOGODILO MATEJU? / Velika rekonstrukcija kobne večeri u Beogradu. Policija odbacuje nasilje, sugovornici Direkta: 'Jasno je što je ključ odgovora'

Pritisak je velik, tenzije su visoke, okolnosti osjetljive. Hrvatska i srbijanska policija dijele informacije, ali i jedni i drugi tvrde da nasilja nije bilo

14.1.2022.
22:20
VOYO logo

Prošlo je 15 dana otkad je Matej Periš zadnji put viđen živ. A i dalje nemamo pojma što mu se dogodilo. Zašto bi naglo otišao iz kluba bez jakne, 10 minuta trčao posred ulice i onda se bacio u Savu? Svi pričaju o konzumaciji droge, ali - sigurno je Matej nije konzumirao jedini, i kao drugo: nijedan stručnjak ne zna koja bi to droga čovjeka natjerala na sumanuto trčanje pa u ledenu rijeku. 

I dalje ne znamo što se dogodilo u klubu, niti što znaju njegovi prijatelji. Ali smo sinoć saznali da je zvao sestru svog prijatelja i išao do jednog restorana. Srpska i hrvatska policija tvrde da nema dokaza o nasilju. Ali, naši sugovornici nisu toliko sigurni. 
''Nekih informacija oni imaju s kojima ne izlaze u javnost'', komentirao je novinar Dušan Miljuš

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Znači nema traga da je ostao na kopnu, pregledano je milijun kamera, nema da bi mogao biti negdje drugdje'', kazao je Boža Spasić, stručnjak za sigurnost. 

Dok se ova priča emitira, prošlo je 356 sati od kada se Mateju Perišu gubi svaki trag. Za obitelj sati djeluju kao dani, jer dva tjedna su iza nas, i još uvijek ne znamo što se dogodilo. Sinoć je u medije izašla informacija da je posljednji Matejev poziv upućen ženskoj osobi iz Splita koja je bila u Beogradu. Je li krenuo ususret njoj? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Matej je vjerojatno išao u smjeru restorana Sava Nova. U 01:43 kreće iz Beton hale, nakon toga ga uočavamo na kameri kako se kreće ka Karađorđevoj ulici. Sada ispada da trči s razlogom, možda je baš ta ženska osoba odgovor na pitanje zašto. Pokušava zaustaviti taksi koji je zauzet, pa nastavlja pješke prema restoranu. Tu kruži i na kraju silazi prema rijeci. Trebalo mu je osam minuta. 

I to je sve što sa sigurnošću znamo. Nakon što je srpska policija prije dva dana objavila nove snimke i čitavu rekonstrukciju kretanja, postalo je jasno da je sporna snimka objekta u rijeci, za koju se danima sumnjalo da nije prava, ipak snimka s nadzorne kamere. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Lociranjem Matejovog telefona preko baznih stanica. Indikativno je bilo kretanje jednog objekta u reci Savi. Uočit ćete ovdje. Vrijeme i trasa kretanja ovog objekta u reci se poklapa sa kretanjem Matejevog telefona'', rekli su iz srpske policije.

Image
15. dan potrage /

Nenad Periš o djevojci koju je Matej zvao kobne noći: 'Slučajno sam je sreo ispred beogradske policije'

Image
15. dan potrage /

Nenad Periš o djevojci koju je Matej zvao kobne noći: 'Slučajno sam je sreo ispred beogradske policije'

Iako još ne znamo što je to točno u rijeci, je li to osoba, je li doista Matej, ovaj, najgori scenarij koji uključuje Savu, potragu bi mogao itekako odužiti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hladno je, nepregledno, vodostaj je visok, a rijeka se kreće brzinom od 13 kilometara na sat. Nekad glavni inspektor beogradske policije poručuje- imali su sličan slučaj, mjeseci su prošli do pronalaska tijela. 

''Njega može da zakači neki tegljač i da ga odvuče u Crno more. Mi smo imali takav slučaj, sin Jasmine Mitrović, mjeseci su prošli dok tijelo nije pronađeno, ljeto je bilo. Mora biti toplije da se neke morfološke stvari dogode'', izjavio je Žarko Popović, bivši načelnik Odjela za krvne delikte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši šef hrvatske policije, već se susretao s najgorim scenarijima. 

''Ja se nadam da to neće biti u ovom slučaju, ali kako dani prolaze, sve je izvjesnije pitanje sudbine Mateja upitno, ali ja ne raspolažem detaljima'', rekao je Ranko Ostojić, bivši ministar unutarnjih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Detaljima zato raspolaže srpska policija. Njihov način rada ne uključuje komuniciranje s javnosti, i upravo je to jedan od razloga zašto je u slučaju 27-godišnjeg Splićanina koji se u noći 31.prosinca zabavljao s prijateljima u noćnom klubu - i dalje puno neodgovorenih pitanja. Pa vratimo se na početak. Drugi dan od nestanka, otac stiže u Beograd. 

''Moram da zamolim ljude da tko god ima bilo kakvu informaciju, samo neka javi. Makar i anonimno, svaka informacija nam je bitna'', kazao je Nenad Periš, otac nestalog Mateja Periša. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potraga je krenula i na kopnu, i uz obalu i na rijeci. 

''Postoji mogućnost da je prošao na prorezu'', rekao je Vladica Zdravković, kapetan riječne plovidbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mi radimo generalnu pretragu terena u nadi da ćemo pronaći bilo što'', rekao je Igor Jončić iz Mreža za spašavanje Srbije.

''Jedino što mogu reći je to da naša policija i naši nadležni organi zaista rade sve'', kazao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Od početka smo u kontaktu s Ministarstvom vanjskih poslova s Božinovićem i policija, sa svim predstavnicima srpskih vlasti kontakti su otvoreni tu su info, imam dojam da nemamo cjelinu slike'', rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

''Razgovarali smo o svemu, ništa ne krijemo, sve je tu i ono što je najvažnije, ministarstvo unutarnjih poslova neće prestati tražiti nestalog dokle god se konačna istina ne utvrdi'', rekao je ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Vi imate reflektore javnosti i traže u komparaciji s drugim slučajevima nemaju tu pažnju i policija nema takav pressing. To nije uvijek dobro, ali ovdje je'', izjavio je Ranko Ostojić, bivši ministar unutarnjih poslova.

Pritisak je velik, tenzije su visoke, okolnosti osjetljive. Hrvatska i srbijanska policija dijele informacije, ali i jedni i drugi tvrde da nasilja nije bilo. Nisu baš tako sigurni Dušan Miljuš iz Jutarnjeg lista, koji je bio u Beogradu, razgovarao s osobljem kluba i svjedocima - i Juraj Filipović iz Večernjeg lista, koji je u kontaktu s Matejevim prijateljima, prvi saznao da je u klubu bio incident sa skupinom mladića iz Zadra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Rekonstrukcija nije dala odgovor na glavno pitanje. Koji je razlog zašto je Matej otišao iz Kluba'', pita se Miljuš. 

''Nekoliko vas sjedi za stolom i da otiđe na wc, a ovako ostaje upitnik što se dogodilo'', rekao je Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Sumnjivo je da se srpski mediji ni jedna snimka iz kluba nije objavljena, imamo nadzorne kamere, oko kluba, ali ne postoji unutar. Zašto je to tako?'', kazao je Juraj Filipović, novinar Večernjeg lista.

Ni dva tjedna kasnije nema odgovora na ključna pitanje: Kakvu uloga igra Klub? 
Gdje su nadzorne kamere? Je li se dogodio incident koji je uključivao plaćanje boce viskija i tko je u njemu sudjelovao? Što je natjeralo Mateja za izađe iz kluba? 
I zašto se istraga nije bazirala na klub? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''U klub Gotik je svojedobno izlazio i Aleksandar Vulin, nalazio se s krim miljeom, Zbog toga se pojavila sumnja o prikrivanju, jer ni jedna snimka iz kluba nije izašla vanka. Tek nakon hrvatskog pritiska. Policija ga je u svom narativu zaobilazila'', kazao je Filipović.

''Mjesto je gdje zalazi klijentela dubljeg džepa, zlatna mladež. Bilo je otvoreno do srijede da li su podmirili račune. To je riješeno. E sad, da li je tu bio neki okidač'', rekao je Miljuš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Naš tekst je osvanuo u srpskom tabloidu, ustaško ludilom krive Vulina za nestanak Mateja, a samo smo postavljali legitimna pitanja gdje su snimke, tko je stvarni vlasnik, tko tamo dolazi, jesu konobari stavljeni na poligraf. To je sve što smo pitali'', izjavio je Filipović. 

I dok Gotik jedan je od elitnijih klubova u Beogradu, nije u fokusu priče, Matej je. Postao je glavna priča i domaćih medija i srpskih tabloida. S kim je bio, s kim razgovarao, što kaže otac, jesu li se koristile droge. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nije tajna da su mediji pod kontrolom Vučica, tu se stvorila difamacijska kampanja. Razne lažne snimke, porno snimke, orgije, droge. Na razno razne načine ga se diskreditiralo. Je li to zbog klika i tiraže ili politika ili obavještajna zajednica. Činjenica je da je Matej u dijelu srpske javnosti od prvog dana diskreditiran'', izjavio je Filipović.

Srpski su tabloidi izmišljali da je Matej sudjelovao u orgijama, u njihovim TV emisijama je on sveprisutna tema. Bivšem hrvatskom ministru policije - puno je toga sumnjivo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kad izlaze snimke i izjave, to je ozbiljno curenje podataka. Ono može biti zamjena kad nemate rješenje, pa puštanjem se olakšava situacija da se dobije dojma da se radi'', komentirao je Ostojić.

Da nešto ne štima, ukazuje i ova izjava srbijanskog ministra unutarnjih poslova. 

''Policija provodi vrlo opsežnu istragu, odmah po prijavljivanju nestanka, za kojeg moram reći da je prijavljen kasno čitavih 16 sati je prošlo'', rekao je Vulin.

''Od ministra koji je rekao da je nestanak prijavljen kasno, a saznalo se da je bio kontakt već u deset ujutro. Vidimo da nije tako dugo'', kazao je Miljuš.

I nije to sve, svi spominju konzumaciju droga, iako ne znamo jesu li prijatelji iz kluba testirani. A stručnjaci s kojima smo razgovarali ne znaju ni koja je to droga na tržištu od koje čovjek GOL trči ulicama, pa se kupa u hladnoj Rijeci. Nije poznato što se doznalo poligrafskim testiranjem Matejevih prijatelja. Veliko je pitanje kakvu ulogu igraju prijatelji. 

Kakvu uloga oni igraju? Zašto ne znamo više o njima?  Jesu li primijetili da je Matej izašao? Znaju li gdje je išao i zašto? 

''Možda imaju saznanja koje ne žele podijeliti od straha od linča ili huškanja. Znakovito je kako šest mladića nije uočilo Matejev izlazak iz kluba i što ga je nagnalo da krene trčati beogradskim ulicama. Hrvatska policija je napravila ključan propust, trebali su opet ići na poligraf, druga neka pitanja, poligrafom se može manipulirati, 14 dana je prekasno'', izjavio je Filipović.

Zašto se pojavljuje toliko neprovjerenih informacija i zašto dokazni materijali cure van? Puno je pitanja, a na ono glavno, gdje je Matej završio i zašto - odgovor nije ni blizu.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo