OPTUŽBE SU BILE TEŠKE / Veliki obrat na sudu u BIH: Lijanović potpuno oslobođen nakon posve preinačene presude

Image
Foto: Zoran Grizelj/PIXSELL

Lijanović je prije dvije godine bio osuđen na 12 godina zatvora u procesu koji je završio osuđujućim presudama za još nekoliko ljudi

8.11.2019.
18:14
Zoran Grizelj/PIXSELL
VOYO logo

Žalbeni odjel Suda Bosne i Hercegovine u potpunosti je u petak optužbi oslobodio Jerka Ivankovića Lijanovića, nekadašnjeg suvlasnika propale istoimene Mesne industrije Lijanovića iz Širokog Brijega, optužbi za financijske zloporabe, porezne prijevare i utaje te je prvostupanjsku kaznu zatvora od 12 godina protiv njega preinačio u oslobađajuću presudu.

Tužiteljstvo BiH teretilo je Ivankovića Lijanovića, koji je i čelnik Narodne stranke Radom za boljitak te nekadašnji ministar poljoprivrede Federacije BiH, za organizirani financijski kriminal, neplaćanje poreza, porezne utaje, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga i isprava te pranje novca kojim je država BiH oštećena za više od 13 milijuna maraka (oko 6,6 milijuna eura).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lijanović je prije dvije godine bio osuđen na 12 godina zatvora u procesu koji je završio osuđujućim presudama za njegova brata Slavu, ali i Milorada Bahilja, bivšeg ministra trgovine u Vladi FBiH, te vodeće osobe u nekadašnjoj kompaniji Lijanovićima, Željka Mikulića, Mirjanu Šakotu, Mirka Galića, Miroslava Čolaka i Draženka Kvesića.

Ljetos je Sud BiH, nakon upućenih žalbi dviju strana, naložio ponovno suđenje nakon kojega su Jerko Ivanković Lijanović i ostali potpuno oslobođeni svih optužbi.
U presudi je navedeno kako Tužiteljstvo BiH nije dokazalo odgovornost organiziranog kriminala i udruživanja te pranja novca, neplaćanja poreza i porezne utaje te u vezi s krivotvorenjem ili uništavanjem poslovnih, ili trgovačkih knjiga ili isprava.

Tužiteljstvo je tvrdilo da su optuženi preko kompanija 'Lijanovići' i drugih povezanih društava, „Farmer“, „Farmko“, „Optimum“ organizirali pranje novca, neplaćanje poreza te zatvaranjem kompanija ostajali dužni državi za velike porezne iznose.

Jerka Ivankovića Lijanovića nedavno je Vrhovni sud Federacije BiH u drugome postupku pravomoćno osudio na sedam godina zatvora zbog zloporaba prigodom podjele poticaja poljoprivrednim proizvođačima iz Bosne i Hercegovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo