SLUČAJ REMORKER / Vidošević čak 6 sati iznosio obranu na sudu: 'Sveti Franjo Asiški bio bi ljubomoran na tu karitativnost...'

Bivši čelni čovjek Hrvatske gospodarske komore i Kraša, Nadan Vidošević, nakon više od sedam godina od uhićenja iznio je svoju obranu

10.3.2021.
18:49
VOYO logo

Bivši čelni čovjek Hrvatske gospodarske komore i Kraša, Nadan Vidošević, nakon više od sedam godina od uhićenja iznio je svoju obranu na optužbe za izvlačenje novca iz tih institucije. Poručuje da nije kriv, a poseban dio svoje obrane posvetio je umjetninama koje su kod njega pronađene.

Nakon više od četiri godine od početka suđenja, Nadan Vidošević stigao je na zagrebački Županijski sud spreman detalj po detalj iznositi svoju obranu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema ni jednog materijalnog dokaza dakle nema ni SMS poruke, elektronske pošte, bilo kojeg pisanog traga koji na bilo koji način mene inkriminira u ovom predmetu", kazao je Vidošević. 

"Nismo nanijeli nikakvu štetu HGK i Krašu"

Vidoševića i ostale okrivljene tereti se za izvlačenje oko 40 milijuna kuna iz Hrvatske gospodarske komore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ni ja, a ni moje suokrivljenice nismo nanijeli nikakvu štetu HGK ni Krašu, da ne samo što nisu nanijeli nikakvu štetu niti ih ja nisam imao ni temelja ni potrebe za organizirati takvo nešto. Nisu izvlačeni novci ni iz Kraša ni iz HGK", rekao je Vidošević. 

Da je ljubitelj umjetnina, s bogatom kolekcijom od čak 444 komada, i nije toliko iznenadilo, koliko to što su pretresom nekretnina otkriveni lovački trofeji, među kojima i preparirani polarni medvjed. No, upravo pretres kuće navodi kao jedan od primjera, kako kaže, zlouporabe istražitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidi se visoko pozicionirani inspektor PNUSKOK kako iznosi registratore iz moje kuće. Pogledali smo popis ljudi koji su bili u pretrazi i ustanovili da on uopće nije među popisanim na pretrazi mog doma", rekao je Vidošević.

Proziva za skrivanje dokaza...

Nestala je, kaže, dokumentacija o njegovoj umjetničkoj zbirci, kao i o izgradnji imanja u Gorskom kotaru. Proziva i za skrivanje dokaza, a glavne svjedoke, Komeričkog i Premilovca, smatra kontradiktornima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja ću biti malo ciničan pa ću kazati da se USKOK postavio kao hagiograf Kameričkog jer bi vjerojatno sveta Klara i sveti Franji Asiški bili ljubomorni na tu karitativnost koju je Kamerički iskazivao u ovom postupku", kazao je Vidošević. 

Vještačenja imovine pokazala su najprije nerazmjer od 33 i pol milijuna kuna, no nakon novog vještačenja sumnjivo je ostalo nešto više od 9 milijuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo je jasno da nema nesrazmjera moje imovine i ja sam to dokazao, do tih 9 milijuna samo manipulacija dvostrukim zbrajanjem, neprofesionalnošću", tvrdi Vidošević. 

Vidošević je obranu iznosio 6 sati, nastojeći obrazložiti podrijetlo novca i nije se dao smesti. Za procjenu imovine kaže da je karikaturalno prikazana, na pitanja nije želio odgovarati. Suđenje u slučaju Remorker nastavlja se za dva tjedna iznošenjem obrane nekad najbliže Vidoševićeve suradnice Zdenke Peternel. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo