bilo je puno informacija / Više od 4 mjeseca traje potraga za Matejem Perišem koji je nestao u Beogradu. Donosimo kronologiju istrage

Image
Foto: Pixsell, nestali.gov.hr

Danas je informacija kako je pronađeno tijelo čija odjeća odgovara Matejevoj uznemirila javnost

18.5.2022.
15:50
Pixsell, nestali.gov.hr
VOYO logo

Prošlo je 138 dana otkako je u Beogradu nestao mladi Splićanin Matej Periš. Periš je s prijateljima otišao u Beograd kako bi dočekao Novu godinu. Hrvatska i srpska javnost od samog početka prate njegov nestanak. Donosimo pregled najvažnijih momenata u dosadašnjoj istrazi…

NOĆ NESTANKA - Matej je nestao u noći s 30. na 31. prosinca 2021. godine. Istrčao je iz kluba Gotik, trčao ulicama Beograda i pokušao zaustaviti taksi . Na snimci nadzorne kamere restorana Savanova se vidi da se stepenicama spustio prema Savi. No ne vidi se da je ušao u vodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klub Gotik je jedan od desetak prestižnih klubova i restorana smještenih u Beton hali, starom lučkom carinskom skladištu na desnoj obali Save, koje je postalo okupljalište mladih nešto dubljeg džepa, a navodno i pripadnika krim-miljea. U klubu je bio sa šestoricom prijatelja. Iako se u početku nagađalo da je iz kluba izašao pronaći mjesto za obavljanje nužde, kasnije je to opovrgnuto.

Prema informacijama očevidaca u klubu je u jednom trenutku nastala svađa s konobarima, koji su, prema navodima, htjeli višestruko naplatiti račune. Matej je u jednom trenutku u klubu nazvao prijateljicu iz Splita, koja je isto te noći bila u Beogradu, ali na drugoj lokaciji. U tom vremenskom periodu je Matej izašao iz kluba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

OTAC STIGAO U BEOGRAD (2.1.) – Njegov otac Nenad Periš stigao je u Beograd te je s predstavnicima Veleposlanstva Hrvatske i prijateljima svog sina došao u klub "Gotik" gdje je u noći između 30. i 31. prosinca posljednji put viđen njegov sin.

OGLASILA SE SRPSKA POLICIJA (4.1.) - Srpsko Ministarstva unutarnjih poslova na svojim stranicama priopćilo je kako danonoćno tragaju za nestalim mladićem i kako poduzimaju sve mjere i pretražuju Savu i Dunav kako bi ga pronašli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''U potrazi za M. P. neprekidno sudjeluju pripadnici svih nadležnih organizacijskih jedinica, među kojima su Uprava kriminalističke policije Policijske uprave za grad Beograd, Policijska ispostava za sigurnost na rijekama, sve policijske stanice na teritoriji grada, a od jutros su u potragu uklјučeni i pripadnici Ronilačke jedinice Žandarmerije'', priopćila je tada srpska policija.

Ronioci su zaronili i u dijelu ispred kluba 'Gotik', ali i na još nekoliko lokacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
zašto je isplivalo tek sada? /

Tijelo za koje se sumnja da je Matej Periš prvi su uočili mornari. 'Donio ga je vjetar. Bio je isto obučen'

Image
zašto je isplivalo tek sada? /

Tijelo za koje se sumnja da je Matej Periš prvi su uočili mornari. 'Donio ga je vjetar. Bio je isto obučen'

RAZGOVOR S TAKSISTOM (5.1.) – Srpska policija razgovarala je s beogradskog taksista koji je pričao s Matejem dok je trčao Karađorđevom ulicom. Taksist je izjavio kako je ugledao mladića bez jakne.

''Prišao je, uhvatio bravu i cimao je, pokušao je da uđe u vozilo, ali nije uspio jer sam zaključao vrata. Djelovao mi je potpuno pogubljeno i dezorijentirano, bio je van sebe. Viknuo sam mu da već imam zakazanu vožnju i produžio sam. Ne znam što se dalje dogodilo s njim…Mogu samo reći da ga iz straha ne bih primio u auto čak i da sam bio slobodan'', pisao je Informer.

SURADNJA HRVATSKE I SRPSKE POLICIJE (10.1.) - Premijer Andrej Plenković je početkom siječnja potvrdio da su u Srbiju stigli i pripadnici hrvatske policije koji će operativno surađivati s kolegama iz Beograda i upoznati se s istragom kako bi se pronašao ikakav trag koji bi išao u smjeru pozitivnog ishoda ove potrage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ISPITIVANJE PRIJATELJA (14. 1.) - Specijalni tim iz Ravnateljstva policije u suradnji s kolegama iz PU splitsko-dalmatinske ispitao je u prostorijama PU splitsko-dalmatinske ispitivanje prijatelja nestalog Mateja Periša. Već ranije ih je ispitala i srpska policija.

ISKLJUČILI NASILJE (31.1.) – Hrvatski policajci po drugi put od početka istrage otišli su u Beograd kako bi o tijeku istrage razgovarali sa srpskim kolegama. Nakon povratka u Zagreb hrvatska je policija održala presicu na kojoj je kazala da se isključuje nasilje, da se na Matejeve prijatelje ne sumnja te da "ne postoji policajac koji će reći da je on sigurno ušao u vodu", iako "postoje stvari koje ukazuju na to". Najavili su i ponovno ispitivanje Matejevih prijatelja što se kasnije i dogodilo, no to nije donijelo značajne rezultate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RAZNE DOJAVE (17.2.) – Gotovo svakodnevno srpska i hrvatska policija dobivala je razne informacije. Jedna od onih koja je privukla puno medijske pozornosti bila je dojava manekene koja je na Instagramu objavila da je u Münchenu vidjela mladića koji jako sliči Mateju Perišu.

TIJELO NEPOZNATE OSOBE (5. 3.) – Iz Dunava je kod Kostolca izvučeno mrtvo tijelo nepoznate osobe. Nakon obdukcije saznalo se kako nije riječ o nestalom Splićaninu.
Izvor iz istrage za Kurir je rekao da se u ovom trenutku pretpostavlja da nije riječ o nestalom Splićaninu Mateju Perišu, ali da se ta mogućnost provjerava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NENAD PERIŠ VRATIO SE U SPLIT (14.3.) – Nakon što je mjesecima bio u Beogradu, Nenad Periš se vratio u Split. Ostao je u kontaktu sa srbijanskom policijom.

NAĐENO TIJELO U SLIČNOJ ODJEĆI (18.5.) - U Beograd u Dunavu kod Ada Huje pronađeno je tijelo mlađeg muškarca. Prema pisanju Blica, garderoba na muškarcu načelno odgovara opisu garderobe koju je u noći nestanka nosio Matej Periš. Na tijelu su pronađeni i sat i mobitel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo