simbolična naknada / Vlada ipak potiho isplaćuje 40 tisuća eura odštete obitelji malene Madine, nakon odbijene žalbe

Image
Foto: RTL

U tišini isplaćuju izrečenu simboličnu naknadu obitelji čije bi dijete bilo živo da su hrvatske vlasti slijedile sva pravila u postupanju s migrantima

19.6.2022.
14:57
RTL
VOYO logo

Početkom srpnja istječe rok hrvatskoj vladi da isplati 40 tisuća eura odštete obitelji 6-godišnje preminule Afganistanke Madine Hussiny po presudi Europskog suda za ljudska prava.

Nakon što je žalba Hrvatske glatko odbijena, vlada, kako N1 televizija doznaje od odvjetnice obitelji, u tišini isplaćuje izrečenu simboličnu naknadu obitelji čije bi dijete bilo živo da su hrvatske vlasti slijedile sva pravila u postupanju s migrantima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li se išta promijenilo u odnosu prema izbjeglicama nakon te presude, je li policija ublažila postupanje nakon skandaloznog otkrića i snimke premlaćivanja migranata od strane hrvatske policije, Sara Kekuš iz Centra za mirovine studije odgovorila je:

"O tome će se puno raspravljati u ponedjeljak na Svjetski dan izbjeglica kada organizacije civilnog društva ponovno ukazuju na problem sustavnog zatiranja ljudskih prava migranata. U Zagrebu će na projekciji filma Shadow Games, koji govori o pokušajima migranata da prijeđu bosansko-hrvatsku granicu, sudjelovati i dvojica sirijskih dječaka koji su akteri spomenutog filma i koji su više puta vraćeni s granice uz batine i ilegalne postupke".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PLJUSKA HRVATSKOJ /

Premijer prokomentirao presudu Europskog suda koji je stao na stranu obitelji malene Madine: 'Pozicija se nije promijenila'

Image
PLJUSKA HRVATSKOJ /

Premijer prokomentirao presudu Europskog suda koji je stao na stranu obitelji malene Madine: 'Pozicija se nije promijenila'

“Interesa javnosti i medija nema, ali ljudi su i dalje pred našim granicama”, dodala je Kekuš.

“Migrantska kriza svakako nije oslabila. Čak i tijekom same pandemije, kad praktički nismo ništa o tome čuli, situacija na našim granicama je bila upravo najgora, tada su nezakonita protjerivanja i nasilje bili na svom vrhuncu. Iako situacija jest nešto slabija proteklih mjeseci i dalje nažalost svjedočimo istim praksama. U samo nekoliko prvih mjeseci bilo je preko 1000 nezakonitih protjerivanja iz Hrvatske na teritorij BiH i Srbije”, rekla je Kekuš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče integracije, Kekuš kaže da je došlo do poboljšanja u pristupu prema Ukrajincima “i nadamo se da će se to preliti na sve skupina kojima pružamo zaštitu u našem društvu”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo