nezapamćena tragedija / Vlasnik poljskog autobusa: 'Ljudi, nemojte me umarati. Moj život se raspao...'

Image
Foto: Marko Šikić/RTL

Trebalo je to biti hodočašće u Međugorje, a put se pretvorio u tragediju u kojoj je život izgubilo 12 ljudi

7.8.2022.
10:00
Marko Šikić/RTL
VOYO logo

Vlasnik prijevozničke tvrtke čiji je autobus jučer sletio s A4 pri čemu je 11 putnika poginulo, a još jedan kasnije u bolnici, dok je 32 putnika ozlijeđeno, za poljski Fakt dao je detalje puta.

"Prema rasporedu, autobus je krenuo u petak u 9 sati sa željezničke stanice Warszawa-Zachodnia", objasnio je za Fakt Jacek Antoszkiewicz, vlasnik prijevozničke tvrtke u kojoj je organizator putovanja angažirao autobus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vozilu su bile 44 osobe, uključujući dva iskusna vozača. Prema riječima Jaceka Antoszkiewicza, autobus je bio ispravan, prošao je sve tehničke testove, no nije nam želio reći kakva su iskustva vozača i je li im to prva tako duga ruta.

Image
Foto: Matija Habljak/Pixsell
Image
Foto: Matija Habljak/Pixsell

"Ljudi, nemojte me umarati. Šokiran sam tabletama za smirenje. Moj život se raspao. Za mene je to strašna tragedija", rekao je u očaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hodočašće je organizirao ured Bratovštine sv. Josipa. Među hodočasnicima su bila tri svećenika, šest časnih sestara, ostali su bili hodočasnici laici, došli su iz okolice Konina, Sokołówa i Jedlnie kod Radoma.

Nakon nesreće jedan od hodočasnika je pozvao pomoć. Prenijeli su i svjedočanstvo Ivana Ivančana, zapovjednika DVD.a Breznički Hum koji je rekao da u životu nije vidio takvu nesreću, da je jedan vozač izletio kroz vjetrobransko staklo, a drugi da je bio u autobusu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema najnovijim informacijama, četvero pacijenata iz varaždinske bolnice već se vratilo u Poljsku,

Jutros je varaždinski župan Anđelko Stričak izvijestio da je u toj bolnici 11 ozlijeđenih, petero da ij je u jedinici intenzivnog liječenja od kojih su dvoje u kritičnom stanju. Po troje unesrećenih je na neurologiji, ortopediji i traumatologiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako donosi Jutarnji list, tahograf poljskog autobusa uništen je u nesreći i nakon što je ovlašteni tehničar iz njega pokušao izvući podatke oni se nisu mogli očitati.

Što bi to konkretno moglo značiti rekao je dipl. ing. strojarstva Zoran Kalauz, izvršni direktora tvrtke Tahograf d.o.o. iz Svete Nedelje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
obilazak unesrećenih /

Poljski ministar zdravstva: 'Zahvalan sam cijelom hrvatskom narodu, ministru i cijeloj Vladi'

Image
obilazak unesrećenih /

Poljski ministar zdravstva: 'Zahvalan sam cijelom hrvatskom narodu, ministru i cijeloj Vladi'

"To znači da se neće moći utvrditi kojom brzinom je vozio u trenutku nesreće premda bi ista trebala biti 100 km/h. Međutim, u tahografu su se nalazile dvije digitalne vozačke kartice (vozačka i suvozačka) što upućuje na to da je poljski prijevoznik korektno angažirao dva vozača za ovako dalek put (jedan vozač ne bi po propisima mogao samostalno odraditi ovakvo dugo putovanje od Poljske do Međugorja). Prema podacima s vozačkih kartica, vozač i suvozač do trenutka prometne nesreće nisu bili ni u kakvom prekršaju po pitanju radnih aktivnosti i korektno su se zamijenili nakon određenog broja sati vožnje", kaže Kalauz.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo