Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
ponovljeni postupak

Vrhovni sud do ljeta bi trebao odlučiti može li se suđenje Glavašu razdvojiti od ostalih optuženika

Suđenje Glavašu razdvojeno je od suđenja Ivici Krnjaku, Gordani Getoš Magdić, Dini Kontiću, Tihomiru Valentiću i Zdravku Dragiću odlukom izvanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Hina/ 24.5.2018. u 15:40
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Vrhovni sud do ljeta bi trebao odlučiti o zahtjevu za zaštitom zakonitosti što ga je Državno odvjetništvo podnijelo protiv odluke zagrebačkog Županijskog suda iz ožujka kojom je ponovljeni postupak protiv Branimira Glavaša odvojen od suđenja njegovim suoptuženicima za ratni zločin u Osijeku.

Suđenje Glavašu razdvojeno je od suđenja Ivici Krnjaku, Gordani Getoš Magdić, Dini Kontiću, Tihomiru Valentiću i Zdravku Dragiću odlukom izvanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda kojom je predsjedao sudac i predsjednik suda Ivan Turudić.

Mediji su tada odluku izvanraspravnog vijeća, donesenu na prijedlog sutkinje Tanje Pavelin Borzić koja vodi postupak, opisali kao iznenađujuću s obzirom da je na ponovljenom suđenju već održano nekoliko ročišta, a ranije nitko nije tražio razdvajanje postupka.

Na početku novog suđenja, u listopadu prošle godine Glavaš i njegovi suoptuženici odbacili su optužbe za ratni zločin nad osječkim Srbima u slučajevima "garaža" i "selotejp" zbog kojih im se već jednom sudilo, ali je osuđujuću pravomoćnu presudu ukinuo Ustavni sud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Prvu pravomoćnu presudu Vrhovnog suda Glavašu od osam godina zatvora, temeljem koje je služio zatvorsku kaznu u Mostaru, Ustavni sud ukinuo je na početku 2015. kada je od Vrhovnog suda zatražio da ponovi postupak kojim je potvrdilo osuđujuću presudu zagrebačkog Županijskog suda. Vrhovni sud je potom 28. srpnja 2016. ukinuo prvostupanjsku presudu i od zagrebačkog Županijskog suda zatražio novo suđenje za ratne zločine nad osječkim Srbima.

Hina/ 24.5.2018. u 15:40
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
poginuo na mjestu

Grozna nesreća u Ogulinu: Izašao je iz kafića, zateturao i pao pod jureći kamion

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba