TRAŽE SASTANAK I SMJENE / 'Vrijeme komunizma i takvih udbaških metoda davno je prošlo': Sindikat policajaca žurno pisao Božinoviću, zgroženi su

Image
Foto: Ilustracij/Goran Stanzl/Igor Kralj/PIXSELL

Upozorili su na manjkavu kontrolu u slučaju službenika GP Grude pa je njihov predsjednik pozvan na ispitivanje

28.11.2021.
21:08
Ilustracij/Goran Stanzl/Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Na utvrđivanje odgovornosti i hitan sastanak pozvao je Sindikat policijskih službenika ministra unutarnjih poslova, Davora Božinovića i to zbog, kako tvrde, grubog kršenja slobode sindikalnog rada i djelovanja. 

Naveli su kako je predsjednik sindikata, Mario Puškarić u petak pozvan na dvosatno ispitivanje u prostorije Službe za unutarnju kontrolu MUP-a i to zbog dopisa kojeg se sindikat na službenim stranicama objavio ranije, a koji se odnosi na slučaj dvojice policijskih službenika GP Grude koji su na mjestu koje nije predviđeno za prelazak granice, istu prešli i vratili se s kutijom nepoznata sadržaja na teritorij Hrvatske. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikat je ranije objavio kako je sama unutarnja kontrola na navedenom slučaju posao odradila "ofrlje" te kako nije pratila predmet do samog kraja, što je bila dužna, a sve to, kako navode, "kako bi se maknula odgovornost s načelnika Pavličevića, koji nije učinio sve ono što je bio dužan i obvezan, i same unutarnje kontrole". 

U novom dopisu ističu kako se ispitivanjem predsjednika sindikata vrši pritisak na sindikat, a sve kako bi ga se ušutkalo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
predsjednik bio na razgovoru /

Sindikat policijskih službenika bijesan: 'Nezapamćeni skandal u MUP-u svojstven dobu komunizma'

Image
predsjednik bio na razgovoru /

Sindikat policijskih službenika bijesan: 'Nezapamćeni skandal u MUP-u svojstven dobu komunizma'

Nadalje, tvrde kako je na ispitivanju rečeno kako je sporan dopis Sindikata policijskih službenika koji ukazuje na određene moguće protuzakonitosti i propuste u radu kako unutarnje kontrole tako i načelnika Ivana Pavličevića, ali i kako je voditelj Službe za unutarnju kontrolu, Željko Kralj predsjedniku sindikata osobno priopćio da mu se stavlja na teret teža povreda službene dužnosti jer je "odao podatke neovlaštenim osobama" budući da je u dopisu Sindikata policijskih službenika navodno javno objavio sadržaj izvješća Službe za unutarnju kontrolu.

Iako navedeni dopis danas nije moguće pronaći na stranicama sindikata, u pismu ministru navode kako je "sporni tekst objavljen od strane Sindikata policijskih službenika, kao pravne osobe, na njegovim službenim internetskim stranicama, te je stoga doista nejasno iz kojeg se razloga predmetna disciplinska povreda stavlja na teret policijskom službeniku Mariu Puškariću s obzirom na to da isto nema nikakve veze s njegovom službom i statusom policijskog službenika već isključivo i jedino može imati sa sindikatom i sindikalnim djelovanjem". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sporno izvješće unutarnje kontrole, nije ni javno objavljeno već se nalazilo u prilogu dopisa koji je poslan svim relevantnim institucijama i pribavljeno je sasvim legitimno prilikom umnožavanja i kopiranja spisa u predmetu u kojem je Sindikat policijskih službenika branio svoju članicu početkom 2021. godine te nema apsolutno nikakve veze s trenutnim suđenjem načelniku Matku Klariću na disciplinskom sudu u Rijeci", dodaju dalje.

Nadalje, rekli su i kako je nejasna i izjava Kralja da Mario Puškarić crpi mogućnost rada i obnašanja funkcije u Sindikatu policijskih službenika iz statusa policijskog službenika i da se u ovom predmetu upravo zbog toga postupa jer je policijski službenik, iako je Mario Puškarić u konkretnom slučaju postupao isključivo i jedinio u svojstvu predsjednika Sindikata policijskih službenika i prilikom svog sindikalnog djelovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Isto tako voditelj unutarnje kontrole Željko Kralj upozoren je od strane predsjednika da ne smije, osobito s pozicije funkcije koju obnaša, zadirati u unutarnji ustroj sindikata (jer poslodavcu je to izričito zakonom zabranjeno) i indirektno prijetiti njegovom smjenom u Sindikatu policijskih službenika kroz njegovu možebitnu odgovornost kao policijskog službenika, na što je on konstatirao „da ćemo to još vidjeti“", istaknuli su. 

Govore i kako je Puškarić iznosio svoj slučaj na ispitivanju kojeg je Kralj u jednom trenutku napustio, a onda se vratio i s dodatnim terećenjem koje dosad nije bilo točka ispitivanja. Sumnjaju da se išao s nekim konzultirati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Između ostalog navode kako se policijske službenike javno poziva i potiče da prijave sve nepravilnosti i nezakonitosti, štoviše od njih se to i očekuje. "A sada kada je Sindikat policijskih službenika prijavio određene takve događaje, koje teško štete samom ugledu policije u javnosti, otvoreno i bez imalo zadrške radi se pritisak na rad i samu svrhu djelovanja Sindikata policijskih službenika preko osobe koja je ovlaštena i dužna predstavljati Sindikat policijskih službenika – kakva je to ministre poruka policijskim službenicima koji se odluče prijaviti korupciju, protuzakonito ponašanje svojih rukovoditelja, a osobito ako su žrtve tih istih rukovoditelja? Da će unutarnja kontrola istraživati njih i na njih vršiti pritisak jer su prijavili, a da se tim prijavljenim rukovoditeljima neće ništa dogoditi?!", pitaju se.

Zaključuju naposljetku kako se ovakvo grubo iskorištavanje položaja i ovlasti nije dogodilo u povijesti sindikalnog djelovanja Hrvatske države i takav "modus operandi" pripadao je davnim prošlim komunističkim režimima za koje su smatrali da su iza nas. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Upravo zbog toga zahtijevamo hitan sastanak s Vama, jer vjerujemo da ne stojite iza ovih postupanja voditelja unutarnje kontrole Željka Kralja i tražimo njegovu odgovornost i smjenu, kao i njegovog "konzultanta" zbog teškog i grubog iskorištavanja svog položaja i ovlasti te kršenja slobode sindikalnog djelovanja i presedana koji se dogodio u jednoj demokratskoj državi koja je članica Europske unije", navode. 

"I u konačnici jasna poruka tim i takvim od predsjednika jest da je vrijeme komunizma i takvih "udbaških" metoda davno prošlo i da njegova usta i pero neće ušutkati već upravo suprotno, time su mu dali još više poticaja i motiva u daljnjoj borbi čija je svrha raskrinkavanje svih nezakonitih, koruptivnih, neprofesionalnih i drugih oblika ponašanja pojedinih rukovoditelja koji se skrivaju ispod "suknje" interesnih skupina u policiji i čine sramotu te teško narušavanju ugled policije u javnosti", naveli su. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo