'sustav pogoduje osumnjičeniku' / Zadraninu koji je promijenio grafit 'Ubi Srbina' branitelj s PTSP-om prijetio zbog kritiziranja Glasnovića

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL/Facebook

Zadraninu se prijetilo nakon što je u otvorenom pismu kritizirao Željka Glasnovića zbog prijetnje novinaru RTL-a

28.1.2019.
10:46
Patrik Macek/PIXSELL/Facebook
VOYO logo

"Dobivam neke informacije iz RH da ga puno nešto kenjaš...raspitaj se kod index-ovog Babića tko ti je poslao ovu poruku. Dragovoljac-stranac 1991-1996, Talijanski Židov, snajperist-pirotehničar sa inpozantnim stažem od 16 g. profesionalne službe (5.g. Sayeret Matkal Unit - IDF) 

Nastaviš li kenjati po Domovini za koju sam se borio morati ćeš paziti kad otključavaš auto i pališ žmigavac u vožnji. Ne moram osobno dolaziti u Zadar, dovoljno je da samo kontaktiram svoju 'vezu' iz Izraelske Agencije 'M'!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutno sam u Vukovaru a sutra letim za Rim...ali imati ću te na umu jer Branitelji u RH nemaju muda za radikalne 'poteze'. ZaDomSpreman - hrvatskoj doživotno vjeran!", navodi se u poruci objavljenoj 6. svibnja 2017. a na Facebook profilu mladog Zadranina Jure Zubčića, koji je nedavno u medijski fokus došao zbog prepravljanja grafita 'Ubi srbina'.

Osumnjičenik branitelj koji boluje od PTSP-a

Naime, Zubčić je ovu poruku dobio nakon što je dan ranije u otvorenom pismu kritizirao Željka Glasnovića zbog prijetnje novinaru RTL-a da će mu "mikrofon gurnuti u stražnjicu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako piše Slobodna Dalmacija, Zubčić je dan kasnije otišao na policiju i prijavo prijetnju koju mu je uputio izvjesni Martineo Stotti Cohen, no policija mu je prvotno kazala da mu se u poruci nigdje izravno ne prijeti dizanjem auta u zrak te da primanje prijetnji spadaju u redovan opis njegova političkog aktivizma obzirom da je član SDP-a.

Zubčić je nakon mjesec i pol dana ponovno pozvan u policijsku postaju gdje je obaviješten da je  podignuta kaznena prijava protiv nepoznatog počinitelja. Godinu i pol dana iza toga slučaja još uvijek stoji u mjestu, iako je počinitelj poznat, ispitan i protiv njega, bar formalno, pokrenuta istraga. Prema informacijama policije, osumnjičenik je branitelj koji ima malodobnu djecu i boluje od PTSP-a, a u njegovoj kući nije pronađeno oružje kojim bi Zubčiću mogao nauditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zraku je ostala visjeti sugestija da Zubčić odustane od kaznenog progona, no on je ipak odlučio podignuti kaznenu prijavu protiv osumnjičenika da bi samo koji dan kasnije dobio obavijest od zadarskog državnog odvjetništva da je počinitelj još uvijek nepoznat. 

'Sustav pogoduje osumnjičeniku'

U slučaj se uključio i parlamentarni Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, a Zubčić u srpnju prošle godine od Općinskog državnog odvjetništva u Vukovaru dobiva Rješenje o provođenju istrage protiv osobe s imenom i prezmenom zbog "ozbiljne prijetnje da će nanijeti zlo eksplozijom" koju je uputio u "neubrojivom stanju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rješenje, na kojem je ujedno navedena i Zubčićeva adresa, dobila je i osoba koja mu je prijetila. Od tada slučaj stoji u mjestu,a Zubčić je ovih dana odvjetništvu odaslao i drugi podnesak, u kojemu od pravosudnih vlasti traži informaciju o poduzetim radnjama.

"Meni ne preostaje ništa drugo nego zaključiti da sustav pogoduje osumnjičeniku. Svakim danom živeći u ovoj našoj Hrvatskoj uviđamo da pred zakonom, pred vlasti, pred institucijama uistinu nismo svi jednaki. U ovoj državi postoje građani prvog i građani drugog reda jer dok neki imaju 'pravo' na sinkope ili uglednu obitelj ostali nemaju pravo niti na zaštitu od države", kazao je Zubčić za Slobodnu Dalmaciju te poručio da neće odustati u istjerivanju pravde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo