prijavili krađu / Zagreb Pride: 'Netko je iz mržnje skinuo zastavu duginih boja s Trga kralja Tomislava'

Image
Foto: Zagreb Pride

Ovo je samo ove godine već peti put da su LGBTIQ zastave silom skinute, istrgane ili potpaljene

17.9.2020.
12:45
Zagreb Pride
VOYO logo

Zastavu duginih boja, simbol LGBTIQ pokreta i povorki ponosa, noćas su nepoznati homofobi silom skinuli sa stijega na Trgu kralja Tomislava, gdje je bila izvješena uoči subotnjeg Zagreb Pridea. Krađa je žurno prijavljena policiji od koje Zagreb Pride očekuje da što prije pronađe počinitelje, provede istragu i podnese prijavu. 

Priopćenje Zagreb Pridea pročitajte u nastavku:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Zastavu duginih boja, simbol LGBTIQ pokreta i povorki ponosa, noćas 17. rujna 2020. su iz mržnje prema lezbijkama, gejevima, biseksualnim, trans, interspolnim i queer osobama nepoznati homofobi silom skinuli sa stijega na Trgu kralja Tomislava, gdje je bila izvješena uoči subotnjeg Zagreb Pridea.

Krađa je žurno prijavljena policiji od koje očekujemo da što prije pronađe počinitelje, provede istragu i podnese prijavu. I to ne za kakav prekršaj, već za kazneno djelo krađe i vandalizma potaknuto mržnjom na temelju seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na središnjim zagrebačkim trgovima, pa tako i oko Glavnog kolodvora, postavljeno je mnoštvo nadzornih kamera i ne sumnjamo da su homofobi snimljeni i da ih neće biti teško identificirati.

Ovo je samo ove godine već peti put da su LGBTIQ zastave silom skinute, istrgane ili potpaljene, i to na najfrekventnijim trgovima i ulicama glavnoga grada. U proljeće, kada su se također vijorile središtem Zagreba, sa stjegova na Tomislavcu jedna je spaljena, druga strgnuta, a ispred Mimare su pak silom skinute još dvije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za homofobno paljenje zastave prošlog 15. lipnja na Tomislavcu, policija je ipak primjereno reagirala, počinitelja pronašla i protiv njega podnijela kaznenu prijavu za „oštećenje tuđe stvari“ i to „počinjeno kao zločin iz mržnje“ na temelju seksualne orijentacije i rodnog identiteta, za što je predviđena kazna zatvora.

Ništa manje ne očekujemo ni ovaj put jer je presudno da ovo homofobno i transfobno iživljavanje prestane, da se pošalje jasna poruka da se takvi postupci neće tolerirati ili tretirati kao neki manji prekršaji. Unazad pet godina, uoči svakog Zagreb Pridea, ovakvo ponašanje postalo je učestalo, i svake godine se isti scenarij homofobnog iživljavanja nad našim zastavama ponavlja dva do tri puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastave duginih boja, Zagreb Pridea i naših seksualnih identiteta i rodnih izričaja ističu se na Trgu bana Jelačića uoči svake Povorke ponosa od 2007., a posljednjih godina i na druge središnje zagrebačke trgove. One su tamo kao znamen našeg postojanja i vidljivosti, poruka da smo tu, da ne idemo nikuda, da se ničega ne bojimo i da ne odustajemo od naše borbe. One su i poruka gradu koji volimo u kojemu živimo da zajednički ustrajemo u izgradnji bolje zajednice i uključivijeg društva, u kojemu će se sve građanke i građani osjećati prihvaćano i poštovano. Zastave su tu i kao poruka snage i zajedništva svim LGBTIQ osobama da nisu same i sami, da se ne trebaju bojati i da nam se pridruže u XIX. Povorci ponosa LGBTIQ zajednice, osoba i obitelji, u subotu 19. rujna, s početkom u 15h na Markovu trgu.''

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo