Tamne brojke / Zagrebačka policija: 'Bilježimo više kaznenih djela iz organiziranog kriminala, ali to je dobro'

Image
Foto: Policija/Pixsell

Svjesni su, kažu, da su na pozitivne 'brojke' utjecali potres i koronavirus zbog kojih je konstantna prisutnost službenih osoba na ulicama

9.8.2020.
9:00
Policija/Pixsell
VOYO logo

Policijska uprava zagrebačka posljednjih godina bilježi značajne statističke uspjehe.

Zanimalo nas je koje su gradske četvrti ''najopasnije'' odnosno gdje u Zagrebu najviše haraju kriminalci. No, na to se ne može dobiti precizan odgovor jer treba uzeti u obzir nekoliko faktora koji utječu na konačnu brojku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Glede statističkih pokazatelja za pojedine gradske četvrti, posebno napominjemo da obavezno treba imati na umu utjecaj ostalih, ali bitnih faktora koji utječu na kompletnu sliku a u konačnici i statističke pokazatelje. To se odnodi na veličinu, odnosno površinu gradske četvrti, brojnost stanovništva, pa čak i infrastrukturu pojedinog područja, da li se radi o ruralnoj sredini, ili o najužem gradskom središtu. Tek zatim staviti isto u odnos broja zabilježenih događaja. Primjerice, statistički je opravdana pretpostavka kako će površinski 'manja' gradska četvrt s 'manjim brojem stanovnika' na ruralnom djelu  imati za rezultat i manji broj sigurnosnih pokazatelja'', pojašnjavaju u zagrebačkoj  policiji.

Image
Savjeti zlata vrijedni /

Ne budite žrtva! Lopovi prate što radite. Nemojte na sva zvona razglasiti da idete na more, da ste dobili plaću...

Image
Savjeti zlata vrijedni /

Ne budite žrtva! Lopovi prate što radite. Nemojte na sva zvona razglasiti da idete na more, da ste dobili plaću...

Kriminalitet u padu

Naime, u prvih šest mjeseci ove godine, na području Grada Zagreba zabilježeno je 5.452 kaznena djela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Jesmo li uspješni u policijskoj prevenciji i aktivnostima kriminalističke policije moglo bi se zaključiti iz činjenice da je kriminalitet u padu za 14 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine'', pohvalili su se.

Dakle, uz značajno smanjenje broja kaznenih djela, aktivnost policije osim na preventivnom planu bilježi uspjeh i na operativnom planu, u smislu većeg broja uspješno provedenih kriminalističkih istraživanja i razrješavanja kaznenih djela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bitno je spomenuti, kako je manji broj kaznenih djela iz područja općeg kriminaliteta, jer opći kriminalitet čini 86,8 posto od ukupnog kriminaliteta.

''Upravo smanjenje sigurnosnih pokazatelja iz područja općeg tj. imovinskog kriminaliteta, u biti je važna činjenica jer je riječ o kriminalitetu i kaznenim djelima koja utječu na subjektivan osjećaj sigurnosti, a koji je javnosti vrlo interesantan ali, koji je i bitan za pozitivnu percepciju javnosti'', pojasnili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako, iz područja općeg kriminaliteta, bilježe 4.732 kaznena djela što je za  2,2 posto manje u odnosu na 2019. godinu kada su zabilježili 4.839 kaznenih djela. Odnosno, u brojkama, 107 kaznenih djela manje.

Također, kaznenih djela protiv imovine manje je za 10,1 posto, odnosno bilježi se 3.623 kaznena djela kojih je u odnosu na 2019. godinu (4.029)  manje za 406 kaznenih djela. U prvih šest mjeseci ove godine je 1.485 kaznenih djela teških krađa kojih je manje za 4,7 posto, odnosno 74 kaznena djela manje u odnosu na prošlu godinu kada ih je bilo 1.559. I provalnih krađa manje je za 1,6 posto, odnosno ove godine ih je bilo 1.401 ili 23 kaznena djela manje u odnosu na isti period lani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Spominjući smanjenje imovinskog kriminaliteta svakako je za istaknuti smanjenje provalnih krađa u domove za 23,9 posto, odnosno bilježimo 481 kazneno djelo , ili 151 kazneno djelo manje u odnosu na 2019 godinu kada je zabilježeno 632 kaznena djela obzirom da je riječ o kriminalitetu koji utječe na subjektivan osjećaj sigurnosti građana'', ističu u zagrebačkoj policiji.

Razbojništva je manje za 22,4 posto, odnosno ove godine ih je zabilježeno 132 što je za 38 manje nego lani u istom periodu. Ovo govori također i o dijelu preventivnih aktivnosti, i na području operativnog policijskog djelovanja i na području samozaštite i odgovornosti građana ali i poslovnih subjekata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Manji je i broj razbojničkih krađa i to za 54,8 posto, džepnih krađa za 18, teških krađa na drzak način za 42,6 posto, otuđenja motornih vozila za 23 posto.

Valja spomenuti i najteža kaznena djela, pa policija bilježi jedno kazneno djelo  ubojstva koje je razriješeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Dali smo najviše i najbolje od sebe'

Također, zamijećeni su povoljni statistički pokazatelji kriminaliteta koji se najčešće nalazi u području ''tamne brojke'' kriminaliteta.

''Primjerice, bilježimo 48,7 posto više kaznenih djela iz područja organiziranog kriminaliteta što nam ide u prilog u smislu da su ta kaznena djela bolje prepoznata i procesuirana nego u prethodnom periodu. U prvih šest mjeseci 2020. godine bilježimo 116 kaznenih djela organiziranog što je za 38 kaznenih djela više u odnosu na 2019. godinu (78). Gore istaknuto ide u prilog činjenici zadiranja policije u tamnu brojku kriminaliteta'', pojašnjavaju su u zagrebačkoj policiji te dodaju:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''U području korupcijskih kaznenih djela slijedom činjenice da je to područje jedno od strateških prioriteta u radu policije za istaknuti je da bilježimo 39,3 posto više prijavljenih, a ujedno i procesuiranih kaznenih djela. Također, bilježimo i 5,8 posto više kaznenih djela iz područja zlouporabe droga, itd...''

Ipak, kažu da su svjesni kako je na ove pozitivne ''brojke'' utjecao i niz faktora; prirodna nepogoda (potres na području policijske uprave) novi koronavirus (Covid 19), ''vidljivost'' i konstantna prisutnost niza službenih osoba (policije, komunalnog i prometnog redarstva, vatrogasaca, službe hitne pomoći, civilne zaštite).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, nikada nismo  zanemarili operativni rad ali i prevenciju na terenu.

''Dali smo najviše i najbolje od sebe pravilno planirajući mjere i radnje, preraspodjelom snaga i poslova, zajedno s drugim tijelima državne uprave te naravno, kroz izgrađeno povjerenje naših sugrađana, jer želimo prikazati ne samo statističku nego i objektivnu sigurnost'', kažu zagrebački ''plavci''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao primjer dobre suradnje Policijske uprave zagrebačke s drugim tijelima državne uprave istaknuli su da je Policijskoj upravi zagrebačkoj dodijeljena ''Medalja Grada Zagreba'' i to zbog  nesebičnog i nemjerljivog doprinosa građanima grada Zagreba nakon potresa koji je zadesio Zagreb 22. ožujka 2020. godine te doprinosa u suzbijanju pandemije virusa COVID-19.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo