Skupo platio / Zar je moguće da je ovako nasjeo?! Kupovao alat na društvenoj mreži pa dao sve podatke i zaporke svog računa

Image
Foto: Shutterstock

Poslao je poruke s brojevima svoje bankovne kartice i zaporkama tzv. token uređaja

30.11.2020.
12:07
Shutterstock
VOYO logo

Dosad poduzetim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako je 46-godišnjak sredinom listopada ove godine na jednoj od društvenih mreža pronašao oglas putem kojeg se nude na prodaju razni električni i akumulatorski alati uz značajne popuste.

Slanjem poruka putem komunikacijske aplikacije stupio je u kontakt s nepoznatim oglašivačem vezano uz kupovinu alata vrijednog oko pet tisuća kuna, priopćila je Policijska uprava međimurska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom je na zahtjev oglašivača u nekoliko navrata putem spomenute aplikacije poslao poruke s brojevima svoje bankovne kartice i zaporkama tzv. token uređaja, pošto ga je oglašivač uspio uvjeriti kako nisu zaprimili njegovu uplatu.

Oštećeni je nešto kasnije primijetio kako je u nekoliko transakcija s njegovog tekućeg računa ukupno isplaćeno petnaestak tisuća kuna, a koje nije odobrio. Nakon toga pokušao je stupiti u kontakt s oglašivačem, ali u tome nije uspio te smatra da je prevaren zbog čega je događaj prijavio policiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kriminalistička istraživanja se nastavljaju kako bi se utvrdile sve okolnosti ovog događaja te otkrio počinitelj.

Policija ponovno upozorava građane kako se na raznim društvenim mrežama i drugim komunikacijskim aplikacijama pojavljuju, u najmanju ruku vrlo sumnjivi oglasi, putem kojih se nude na prodaju razni proizvodi uz značajne popuste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve takve oglase potrebno je pažljivo razmotriti te uzeti u obzir s velikom dozom predostrožnosti i sumnjičavosti jer iza njih se potencijalno mogu skrivati vrlo dovitljivi prevaranti.

Ni u kom slučaju prilikom kupovine na internetu nemojte putem raznih komunikacijskih aplikacija ili e-poštom slati prodavatelju brojeve svojih bankovnih kartica sa zaporkama token uređaja, pošto provjerene internetske trgovine ne prodaju artikle na takav način. Budite uvjereni kada vas prodavatelj traži broj bankovne kartice i zaporku token uređaja da se radi o prijevari. Odmah prekinute komunikaciju i kupovinu proizvoda koje nude takvi oglašivači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Internetska trgovina u vrijeme pandemije koronavirusa u značajnom je porastu, ali kod takvog načina kupovine, posebice plaćanja potreban je dodatan oprez jer mnogobrojni prevaranti neprestano vrebaju.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo