GASILI GA DVA SATA / Zbog neispravnog strujnog ormarića buknuo požar u splitskoj bolnici: nema ozlijeđenih, šteta velika

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL/Ilustracija

Vatra je buknula u 2.15 sati u jednoj prostoriji na bolničkom odjelu Neurokirurgije na kojem se u tom trenutku nalazilo 27 pacijenata

20.9.2015.
9:41
Slavko Midzor/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Zbog neispravnosti elektro-instalacija na razvodnoj kutiji buknuo je požar u subotu ujutro u Kliničkom zavodu za neurokirurgiju splitske bolnice na Firulama, u kojem nitko nije ozlijeđen, a neslužbeno se procjenjuje da je nastala višemilijunska materijalna šteta.

Gradonačelnik Ivo Baldasar i sanacijski upravitelj splitskpga Kliničkog bolničkog centra (KBC) Kolja Poljak obišli su Kliniku i kako je tada istaknuto, ozlijeđenih pacijenata nije bilo zahvaljujući prvenstveno brzoj intervenciji požrtvovnih medicinskih sestara i tehničara. Na klinici je u tom trenutku bilo 27 pacijenata, a devet najtežih i nepokretnih iznijeli su na rukama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je službeno potvrdila kako je uzrok požara neispravnost elektro instalacija na razvodnoj kutiji. Sanacijski upravitelj Poljak je rekao kako su prilikom izbijanja požara medicinske sestre odlično reagirale i nakon što su zbrinule pacijente i pozvale pomoć, pacijenti s tog odjela su razmješteni na druge intenzivne njege i odjele, kao što je Odjel Traume, Ortopedije, te na devet intenzivnih odjela.

"Najbitnije je da nisu ozlijeđeni pacijenti i osoblje i to je najvažnija vijest. Sva glavna medicinska oprema je sačuvana. Šteta će se znati nakon što policija završi očevid, a i mi ćemo poslije toga obići požarište i utvrditi koliko bi mogla iznositi šteta", kazao je sanacijski upravitelj KBC Split Kolja Poljak. Dodao je da su sazvali krizni stožer u bolnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poljak je rekao da zbog požara neće "patiti" operacijski program i liječenje, te da pacijenti do sanacije prostora, koja će trajati do dva mjeseca, neće osjetiti da se nešto dogodilo.

Odgovarajući na novinarska pitanja rekao je i da je to jedan od odjela koji je trebalo renovirati, te da su to uskoro planirali i napraviti. O svemu je jutros obavijestio i ministra Sinišu Vargu koji je upoznat sa svime, te vjeruje kako će brzo reagirati i pomoći im da što prije kliniku dovedu u red, te da ubrzo profunkcionira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moram reći kako su se naše medicinske sestre, ali i liječnici, pokazali iznimno spretni u spašavanju pacijenata zbog čega nije bilo većih problema. Osoblje je prije oglašavanja alarma primijetilo gusti crni dim u hodniku, te su započeli sa spašavanjem pacijenata", prepričao je Poljak okupljenim novinarima tijekom obilaska požarišta.

Gradonačelnik Ivo Baldasar je rekao kako je za požar doznao nakon što ga je o tome u 2.50 sati obavijestio zapovjednik gradske Javne vatrogasne postrojbe Ivan Kovačević i dodao da je riječ o velikoj materijalnoj šteti. Najvažnije je, nastavio je, da nema ljudskih žrtava, a sve to zahvaljujući medicinskim sestrama i kompletnom liječničkom osoblju koje je vrhunski reagiralo na takvu situaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi su došli pomoći. Pomagali su, prebacivali najteže pacijente preko balkonskih ograda gdje ih je potom preuzimalo preostalo osoblje. Zaista čovjek ostane šokiran kada vidi da su uspjeli tako teške pacijente u komi prebaciti preko ograda. Svaka pohvala osoblju bolnice, ali i vatrogascima koji su za svega nekoliko minuta bili na požarištu. Grad će bolnici pomoći u saniranju štete, a nadam se da će to napraviti i županija jer oni uvijek pomažu. Javno bi zamolio i sve poduzetnike da pomognu sa svojim donacijama", pozvao je gradonačelnik Baldasar dodajući da vjeruje kako će bolnicu sada urediti još bolje.

Posebno emocionalno požar u splitskoj bolnici doživjela je glavna medicinska sestra bolnice Marija Županović koja je kroz suze kazala kako se odmah nakon saznanja o požaru, a prilikom dolaska u bolnicu i vidjevši gusti crni dim koji je sukljao iz nje, bojala hoće li sve pacijente pronaći žive. Vrlo brzo je doznala kako su medicinske sestre vrlo profesionalno odradile posao i to više "nego što se teoretski može i zamisliti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dojmile su me te medicinske sestre. Dvije koje su spašavale pacijente imaju manje od 50 kilograma težine, no unatoč tome pacijente iz intenzivne njege su nosile pomoću plahti, odnijeli na balkone gdje je bio svježi zrak. Tamo su im pomogli djelatnici Hitnog prijema koji su donijeli prijenosna nosila, te preuzeli pacijente. Ovo što su napravili stvarno je skoro, pa nemoguće. To sam i njima rekla", objasnila je Županović.

Na upit novinara da otkrije imena medicinskih sestara-heroja splitske bolnice kazala je da se radi o voditeljici smjene sestri Vjeki, sestrama Fani i Ljubici, kao i medicinskom tehničaru Nikoli. Županović je rekla da su toliko profesionalno "narasli" noćas, te da je ljudski da dobiju nagradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Požar je buknuo u 2.15 sati, a izuzetno brzom intervencijom medicinskog osoblja, vatrogasaca, te policijskih službenika, svi pacijenti su evakuirani i odmah zbrinuti. Već oko tri sata požar je lokaliziran oko 3 sata, te nešto kasnije i ugašen.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo