PRVOSTUPANJSKA PRESUDA / Zbog smrti bebe osječka bolnica mora platiti 650.000 kuna: Žena se žalila na bolove, nitko nije reagirao

Image
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Iz KBC-a Osijek nisu željeli komentirati nepravomoćnu presudu

30.11.2019.
8:00
Dubravka Petric/PIXSELL
VOYO logo

KBC Osijek mora platiti odštetu od 650.000 kuna obitelji s đakovačkog područja zbog smrti novorođenčeta 2014. godine.

Riječ je o prvostupanjskoj presudi Općinskog suda u Osijeku prema kojoj bolnica mora isplatiti roditeljima po 250.000 kuna te za dvoje djece po 75.000 kuna, plus kamate od 3. listopada 2017. godine do isplate kao i sudske troškove u iznosu nešto manjem od 80.000 kuna, piše Glas Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, sud je potvrdio na temelju nalaza i mišljenja sudsko-medicinskog vještaka da je osječka bolnica odgovorna za smrt novorođenčeta tijekom porođaja u 38. tjednu trudnoće, i to zbog grubog liječničkog propusta. 

Vještak je utvrdio da se trudnica 20. studenoga 2014. godine javila dežurnoj sestri zbog bolnih trudova koji su trajali od večer prije. Sestri je opisala kako su trudovi oko ponoći postali jaki uz povraćanje, no dežurna sestra nije ništa poduzela. Potom je žena još nekoliko puta neuspješno tražila pomoć te je na kraju sestra ipak pristala zvati dežurnog liječnika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što se više puta žalila na bolove poslana je k dežurnom doktoru

U kopiji bolničke povijesti predane na sudu stajalo je da je u tri sata žena imala trudove na pet minuta te da su je uputili u rađaonicu. No vještak je utvrdio da se nigdje ne spominje kardiotokografski (CTG) zapis bez kojeg nema adekvatnog nadzora stanja ploda pri porođaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock

Kada je rodilja ušla u rađaonicu u 4.20 ujutro, CTG nalaz pokazao je temeljnu frekvenciju fetalnog otkucaja srca 90 - 100 u minuti, a normalna je u porodu 120 - 160 otkucaja. Odmah je pozvan drugi liječnik koji je u bolničku povijest zapisao "da su trudovi jaki, da je prekinut vodenjak te je dobivena uredna plodna voda". Pet minuta kasnije isti se liječnik odlučio na carski rez zbog usporenih otkucaja srca bebe na CTG-u (90/min).

Carski rez je započeo u 4.50 sati, a pronađeno je mrtvo muško novorođenče težine  3020 grama i 48 centimetara dugo te je konstatirano kako se radilo o masovnoj abrupciji (prijevremenom odljuštenju) posteljice. Obilno unutarnje krvarenje u žene koja je na kraju završila na carskom rezu dovelo je do znatnog gubitka krvi i posteljične jake anemije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vještak zaključio da je do smrti došlo zbog obilnog krvarenja

"Nalaz patohistološke analize posteljice te obdukcije ploda nedvosmisleno po vještaku sugerira kako je do smrti fetusa došlo zbog masivnog krvarenja nastalog kao posljedica prijevremenog odljuštenja normalno smještene posteljice. Takvo krvarenje direktno ugrožava majku i plod, a izostanak krvne perfuzije kroz prijevremeno odljuštenu posteljicu dovodi do posljedične smrti djeteta. Slijedom navedenog, vještak zaključuje da je u liječenju tužiteljice došlo do grube nepažnje i neprepoznavanja simptoma ugroze tužiteljice i tada još nerođenog djeteta, što je rezultiralo smrću djeteta i ozbiljnom zdravstvenom i životnom ugrozom tužiteljice. Shodno tome po zaključku vještaka nisu poduzete pravodobne mjere kojima bi se spasio život nerođenog djeteta i spriječila ugroza za zdravlje i život tužiteljice", stoji u obrazloženju presude osječkog Općinskog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema mišljenju vještaka, naime, vidljivo je bilo da je izostala pravodobna  i osobito potrebna pojačana pažnja kompletnog perinatalnog dežurnog tima te pravodobna primjena dostupnih, jednostavnih i neinvazivnih metoda nadzora zdravstvenog stanja majke i nerođenog djeteta. Vještak je objasnio da je trebalo reagirati već na znakove prvih jačih trudova na koje se tužiteljica žalila medicinskoj sestri.

Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock

Iz Kliničkog bolničkog centra Osijek nisu htjeli komentirati nepravomoćnu presudu, no istaknuli su kako je sadašnja uprava KBC-a Osijek preuzela odgovornost za vođenje bolnice 3. svibnja 2016. godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svakodnevno radimo na podizanju standarda kvalitete zdravstvene zaštite i provođenju sustava mjera za ostvarivanje kvalitetne zdravstvene zaštite kroz provedbu načela učinkovitosti sustava kvalitete zdravstvenih postupaka na svim razinama zdravstvene zaštite, načela orijentiranosti prema pacijentu i načela sigurnosti pacijenata", rekli su iz Ravnateljstva KBC-a Osijek.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo