PREVARANATA JE SVE VIŠE / 'Zovem iz veleposlanstva, možete li uplatiti novac za bolesnog rođaka'

Image
Foto: PIXSELL

Prevaranti, odvraćajući pažnju oštećenih, uglavnom uzimaju novac koji je nadohvat ruke, zlatninu, novčanike...

5.7.2018.
14:06
PIXSELL
VOYO logo

U PU zagrebačkoj kažu da su u prvoj polovici ove godine na svojem području zabilježili 43 prijevare na kućnom pragu i s time povezanih drskih krađa. U istom razdoblju 2017. zabilježena su 44 takva slučaja, piše Večernji list.

U policiji objašnjavaju da prevaranti, odvraćajući pažnju oštećenih, uglavnom uzimaju novac koji je nadohvat ruke, zlatninu, novčanike...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U gotovo svim takvim slučajevima žrtve su žene starije od 60 godina. 

Prevaranti se, kažu u policiji, lažno predstavljaju kao djelatnici Elektre, plinare, pošte, djelatnici telekom operatora, banaka ili, primjerice, raznih poduzeća medicinskih proizvođača. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi ušli u domove, prevaranti nude i usluge masaže, razne obrtničke usluge, provjeru razdjelnika topline, umirovljenicima lažu da im je istekla valjanost novca i onda nude provjeru i zamjenu za nove novčanice. Neki su na prijevaru ušli i tražeći samo čašu vode, navode u policiji i dodaju da su se u nekoliko situacija prevaranti predstavljali čak i kao službenici policije.

U policiji napominju da prevaranti „igraju na kartu“ stvaranja osjećaja povjerenja lažno se predstavljajući najčešće samouvjerenim nastupom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima MUP-a, u Hrvatskoj je lani zabilježeno 1490 kaznenih djela prijevare, od kojih je 82,9 posto riješeno. Godinu prije bilo je zabilježeno 2408 takvih djela.

Primjeri lažnog predstavljanja i prijevare u Hrvatskoj

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. Prevaranti naplate popravak nepostojećeg kvara na brojilu: Prevaranti se predstvljaju kao djelatnici javnih tvrtki koji su došli očitati ili popraviti kvar na električnom brojilu ili plinomjeru. Kad uđu u stan, ukradu novac i nakit ili naplate popravak nepostojećeg kvara. 
  2. Lažni bankari dođu provjeriti novčanice: Lažni bankari najave telefonski svoj dolazak, dođu u dom uglavnom starijih osoba uz izliku da trebaju provjeriti novčanice i popisati njihove serijske brojeve. Često tvrde da je istekla valjanost novčanica i da ih treba zamijeniti. 
  3. "Policajci" otuđili čak 572.000 kuna: Osobe treće životne dobi žrtve su i lažnih policajaca koji se pojave na njihovim vratima tvrdeći, primjerice, da trebaju fotografirati novčanice koje imaju u posjedu. U dva slučaja isti lažni policajaci tako su otuđili 572.000 kuna
  4. Lažni pozivi iz konzulata i uplata za liječenje rođaka: Prevaranti su domislili i da se lažno predstavljaju kao osobe iz konzulata. Žrtvi kažu da im je rođak u inozemstvu bolestan i da trebaju uplatiti novac za njegovo liječenje. Jedna osoba tako je ostala bez 15.000 kuna.

Savjeti policije

Ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se osoba predstavi kao službena, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve službene osobe dužne imati i dati vam na uvid. Ako sumnjate, telefonski provjerite u instituciji iz koje dolaze.Ne dajte se zavesti uvjeravanjem nepoznatih osoba, njihovim titulama i sličnim nastupima.

Zapišite registracijsku oznaku vozila te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapamtite izgled, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično).

Izlažete se velikom riziku ako prihvatite upornost nepoznatih osoba koje vam pod svaku cijenu žele ući u dom pod izlikom pružanja pomoći kod bolesti, nuđenja povoljne prodaje razne robe, traženja milostinje...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odrasli članovi obitelji koji se brinu o starijim osobama: upozorite ih na opasnost i ponavljajte im ove savjete.

Posumnjate li u nekoga, odmah obavijestite policiju na broj 192



Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo