UMJESTO RASTA - NOVA RECESIJA? / Crni oblaci nadvili su se nad Hrvatskom

Pad BDP-a i nova recesija - to je najnovija prognoza Kluba glavnih ekonomista hrvatskih banaka za 2012. godinu. Drugi val recesije sasvim je suprotan smjernicama Vlade koja predviđa slabi oporavak gospodarstva.

31.1.2012.
18:35
VOYO logo

Crni oblaci nadvili su se nad hrvatsku ekonomiju. I to samo nekoliko dana nakon Vladine oprezne najave o rastu BDP-a u ovoj godini.

Koliko su optimistične bile najave Vlade kako će BDP ove godine rasti 0,8 posto, pokazuju najnovije projekcije domaćih financijskih analitičara.

Ekonomski institut u 2012. godini predviđa pad ukupne gospodarske aktivnosti za 0,3 posto te nastavak negativnih trendova.

Još je oštrija prognoza Hrvatske udruge banaka, koja je anketirala ekonomiste najvećih hrvatskih banaka i došla do prosječne najave pada BDP-a od 1, 3 posto.

Najoštrija u prognozi bila je Splitska banka, gdje vjeruju da bi pad mogao biti i do 2,1 posto, i to ne samo zbog krize u eurozoni, koja će se preliti i u Hrvatsku.

Da je pred Vladom velik posao, potvrdio je i ministar gospodarstva, osobito kad je riječ o privlačenju stranih investicija, koje bi trebale biti ključ za rast BDP-a.

"Država je zahrđala, instrumenti ne postoje. Postoji defetizam, nedostatak samopouzdanja, nespremnost za preuzimanje odgovornosti. Mi imamo sve negativne pretpostavke, a moramo stvoriti pozitivne preduvjete za investicije", zaključio je Radimir Čačić.

Premijer Zoran Milanović iz Bruxellesa je ipak poručio kako vjeruje da Hrvatska može biti dio europskog fiskalnog pakta, odnosno da može smanjivati deficit za jedan posto na godinu, što Europa očekuje od svih svojih članica.

No, o ulasku u pakt se u Hrvatskoj, kaže Milanović, tek treba razgovarati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo