je li se tragedija mogla spriječiti? / Cvrtila za RTL Danas: 'Nije moralo ovako završiti'

'Nije moralo tako završiti, osoba je mogla odlučiti drugačije, osoba se mogla predati, odnosno u dogovoru s policijskim pregovaračem izaći iz tog bistroa nenaoružana. U tom slučaju bi počinitelj ostao živ i nastavio bi se istražni i kazneni postupak protiv te osobe', izjavio je kriminalist Željko Cvrtila.

26.7.2014.
19:31
VOYO logo

Nakon drame u Osijeku koja je nažalost završila tragedijom, u studiju RTL-a Danas je cijelu situaciju prokomentirao kriminalist ŽeljkoCvrtila.

Je li moralo ovako završiti?

Nije moralo tako završiti, osoba je mogla odlučiti drugačije, osoba se mogla predati, odnosno u dogovoru s policijskim pregovaračem izaći iz tog bistroa nenaoružana. U tom slučaju bi počinitelj ostao živ i nastavio bi se istražni i kazneni postupak protiv te osobe.

O kome ovisi odgovornost nakon ovakvog ishoda ove tragedije? Je li policija učinila sve?

Policija u samom momentu nije mogla učiniti više. Oni su pokušali jednom taktikom pregovaranja i razgovora, na osnovu psiholoških zapažanja u razgovoru sa počiniteljem njega izvući, kako ne bi došlo do ovog ishoda. Policija je tu, prije svega, da sačuva život, pa makar to bio ovakav počinitelj koji je zapravo i dvostruki ubojica.

Što se uopće nudi počinitelju?

S počiniteljem se razgovara, upozorava ga se da takve stvari više ne bi trebao činiti i da bez obzira što je napravio, da će se pravedno prema njemu postupiti. Ako on ima neke zahtjeve, želi mu se izaći u susret, želi se zadobiti povjerenje između policije, odnosno pregovarača i počinitelja.

Prema nekim informacijama, čak su dovedene i njegove djevojčice na mjesto zločina, ne bi li ga odgovorile od daljnjih zločina...

Sumnjam u tu činjenicu, međutim, možda su bili u telefonskom kontaktu. Na samo mjesto zločina sigurno nisu ušle jer policija ne bi pustila nikoga unutra, to je naprosto van taktike i redovnog postupanja u ovakvim situacijama.

Koliko ljudi uopće sudjeluje u ovakvoj akciji? Vidjeli smo, na terenu su bili specijalci, snajperisti i vatrogasci...

U početku na mjesto događanja stiže interventna policija, koja, ako vidi da situaciju ne može riješiti, to je onda u nadležnosti specijalne policije ministarstva unutarnjih poslova i tu sudjeluju dva do tri tima... U ovakvim slučajevima je jedan tim dovoljan za sami ulaz, pregovaranje i snajpersko pokrivanje.

Koji je njihov okidač?

Okidač je u slučaju da počinitelj ima taoce i dođe do analize tj. procjene da će on početi ubijati taoce ili u slučaju da on počne pucati na policiju. Tog momenta bi se, moguće je, izdala dozvola za pucanje na samog počinitelja.

Iz vašeg iskustva, je li se ova tragedija uopće mogla spriječiti?

To je sad pravo pitanje. Trebalo bi vidjeti je li ranije u toj obitelji bilo intervencija, jesu li policija i socijalna služba poduzeli sve preventivne mjere da do ovakve situacije uopće ne dođe. Tu bi svakako trebalo pojačati obiteljske centre koji bi se morali time malo bolje baviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo