svi na ulice / Dan radničkih prosvjeda u Zagrebu!

Image

Radnici Diokija i Dalmacijavina okupili su se na prosvjedu pred Ministarstvom gospodarstva gdje traže razgovor s mjerodavnima o rješavanju njihovih zahtjeva.

31.1.2012.
11:30
VOYO logo

Oko stotinu radnika Dalmacijavina, koji su autobusima stigli iz Splita, oko 11 sati se okupilo pred Ministarstvom gospodarstva, gdje prosvjeduju zbog neisplaćenih plaća i neizvjesnosti oko privatizacije tvrtke, a njima se oko podneva pridružilo i dvjestotinjak radnika Diokija koji su, nakon prosvjeda na Trgu bana Jelačića, također došli pred Ministarstvo gospodarstva.

Dok su čekali da njihove predstavnike primi netko od nadležnih, radnici Diokija i Dalmacijavina pred Ministarstvom bučno su negodovali i zviždali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnici Stožera za obranu Diokija dogovorili su danas s ministrom rada i mirovinskog sustava Mirandom Mrsićem deblokadu računa i pokretanje proizvodnje u Diokiju u roku sedam dana, vlasničko restrukturiranje po hitnom postupku, te isplatu zaostalih plaća nakon pokretanja proizvodnje.

Predstavnici radnika Diokija, koji su prosvjedovali pred Ministarstvom gospodarstva i Ministarstvom rada, izjavili su nakon sastanka s Mrsićem da je deblokada računa već dogovorena s najvećim vjerovnicima, bankama, kao i s HŽ Infrastrukturom, a hitnu deblokadu računa država će naložiti i Ini i HEP-u.

U roku tjedna dana pokrenut će se proizvodnja na obje Diokijeve lokacije, u Zagrebu i Omišlju, a nakon toga uslijedit će i isplata pet zaostalih plaća radnicima Diokija.

Također će po hitnom postupku biti pokrenuto vlasničko restrukturiranje tako da će banke i ostali vjerovnici ući u vlasničku strukturu Diokija, nakon čega bi većinski vlasnik Robert Ježić sa sadašnjih 76 posto pao na 5 do 6 posto vlasništva, izjavili su predstavnici radnika.

Predstavnike Stožera, nakon razgovora s Mrsićem, primila je i zamjenica ministra gospodarstva Tamara Obradović Mazal, a radnici Diokija prekinuli su prosvjed i razišli su.

Radnici Dalmacijavina traže da im se isplati pet zaostalih plaća, a očekuju i odgovor na pitanje što će biti s privatizacijom te tvrtke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadnju plaću 440 radnika Dalmacijavina primilo je za srpanj 2011. godine. Po podacima sindikata, svakom radniku Dalmacijavino do danas za plaće duguje oko 30.000 kuna.

Osim toga, još ne znaju tko je kupac njihova poduzeća, jer s američkim biznismenom Salomonom Berkowitzem država još nije potpisala ugovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo