BRIGA ZA STARIJE / Današnji svijet mogao bi ponešto naučiti od pračovjeka

Image
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL

Istraživanja mjesta iz kojeg je iskopan kostur starijeg neandertalskog muškarca, koji je jedva hodao i izgubio je sve zube, pokazuju da je brižno pokopan.

17.12.2013.
15:27
Matija Topolovec/PIXSELL
VOYO logo

Novo istraživanje ukopnog mjesta na poznatom nalazištu neandertalaca u Francuskoj osnažilo je zaključke znanstvenika da su se pećinski praljudi brinuli za starije članove zajednice.

Istraživanja mjesta iz kojeg je iskopan kostur starijeg neandertalskog muškarca, koji je jedva hodao i izgubio je sve zube, pokazuju da je brižno pokopan.

Mjesto pokapanja u La Chapelle-aux-Saints otkriveno je 1908. i sadržavalo je ostatke muškarca s deformacijama kralješnice. Kasnije detaljnije analize toga mjesta i otkriće drugih mjesta pokapanja u Europi pokazuju da su neandertalci pokazivali više poštovanja i brige za članove zajednice nego što se mislilo.

Znanstvenici su sada isključili mogućnost da je tlo u pećini ispod muškarca koji je po neandertalskim mjerilima bio star, u kasnim 30-im ili ranim 40-im godinama života, prirodna formacija što znači da je morao biti pokopan.

Jama u kojoj su ležale njegove kosti od mekog je vapnenca i gline a u prirodi se te formacije pronalaze u vodoravnim slojevima za razliku od tla ispod njegovih kostiju u kojem su slojevi gotovo okomiti što sugerira da su djelo ljudskih ruku.

Izvješće objavljeno u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences temeljeno je na 13 godina istraživanja mjesta ukopa u južnoj Francuskoj.

U blizini mjesta njegova ukopa pronađeni su ostatci još tri osobe ali nije jasno jesu li dvoje djece i jedna odrasla osoba rodbinski povezani s njim ili čak jesu li suvremenici pokopanog muškarca starog 50 tisuća godina, kaže voditelj istraživanja William Rendu iz francuskog nacionalnog centra za znanstvena istraživanja (CNRS).

"Jama nema nikakva obilježja prirodnih formacija i ne odgovara nikakvim prirodnim pojavama. Jedino preostalo objašnjenje je da je ljudskog porijekla", kaže Rendu.

Tko je stari čovjek i dalje je nepoznato no znanstvenici vjeruju da je morao biti važna osoba barem za skupinu neandertalaca s kojom je živio.

S obzirom na to da nije imao upotrebljive zube, vjerojatno je da su drugi za njega žvakali hranu. Njegov oštećeni desni kuk i nekoliko prelomljenih i sraslih kralješaka pokazuju da se vjerojatno nije mogao sam ni kretati, kaže Rendu.

"No mogao je dugo živjeti uz pomoć članova svoje skupine", kaže Rendu.

"Ta skupina neandertalaca pokazivala je visoku razinu svijesti o drugima", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo