obama izrazio sućut / Deseci tisuća oprostili se od žrtava napada u Kopenhagenu

Image
Foto: AP

Komemoracija za dvije osobe ubijene u pucnjavama u Kopenhagenu održana je u blizini mjesta prvoga napada koji je danska premijerka Helle Thorning-Schmidt nazvala terorističkim.

17.2.2015.
7:45
AP
VOYO logo

Deseci tisuća Danaca sa svijećama oprostili su se u Kopenhagenu od dviju žrtava ubijenih u pucnjavama protekli vikend, a američki predsjednik BarackObama izrazio je američku solidarnost s Danskom.

Komemoracija je održana u blizini mjesta prvoga napada koji je danska premijerka Helle Thorning-Schmidt nazvala terorističkim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danski osjećaj zajedništva, rekla je, omogućit će zemlji da prevlada prijetnju koju predstavljaju ljudi koji nam žele zlo.

S obzirom na to da je jedna od žrtava bio Židov Thorning-Schmidt, naglasila je da je Danska uz svoju židovsku zajednicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AP
Image
Foto: AP

Danska premijerka Helle Thorning-Schmidt

"Večeras želim poručiti svim danskim Židovima: niste sami. Napad na Židove u Danskoj, napad je na Dansku, na sve nas", rekla je, a prenosi Deutsche Welle.

U subotu je 22-godišnji naoružani napadač otvorio vatru na kafić u kojem je trajala rasprava o umjetnosti i slobodi govora. Ubio je 55-godišnjaka koji je poslije identificiran kao autor dokumentaraca FinnNoergaard. Isti je napadač zatim napao sinagogu i ubio Židova zaštitara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napadača je poslije ubila policija ispred njegova stana u četvrti Noerrebrou koju smatraju opasnom i u kojoj živi mnogo doseljenika, piše Reuters. Policija nije objavila ime napadača, ali tvrdi da ništa ne upućuje na to da je on bio dio neke terorističke ćelije niti da je putovao u Siriju ili Irak i ondje se obučavao među džihadistima.

Image
Foto: AP
Image
Foto: AP

Komemoracija za žrtve napada u Danskoj

Danski su mediji objavili njegovo ime. Riječ je o Omaru Abdelu Hamidu El-Husseinu, Dancu palestinskih korijena koji je već bio poznat policiji po nasilju i kršenju zakona o oružju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I američki predsjednik Barack Obama nazvao je dansku premijerku Helle Thorning-Schmidt i izrazio joj sućut zbog napada u kojima je u Kopenhagenu poginulo dvoje ljudi, objavila je u ponedjeljak Bijela kuća na Twitteru.

Obama je izrazio američku solidarnost s danskim saveznicima i pozvao Dansku na ovotjedni summit o borbi protiv nasilnog ekstremizma, piše Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo