odvjetnik mladena markača: / 'Djeca neće u školama učiti da je Hrvatska nastala na zločinu'

Odvjetnik generala Mladena Markača, Goran Mikuličić, istaknuo je kako će ova presuda biti od vitalnog značaja za razvoj međunarodnog prava, ali je i bitna za hrvatsku povijest.

16.11.2012.
10:32
VOYO logo

Goran Mikuličić, odvjetnik generala Mladena Markača, kazao je Nataši Božić kako je iznimno zadovoljan današnjom presudom te da je sretan zbog svog klijenta.

Gotovina i Markač oslobođeni!

"Mi smo priželjkivali oslobađajuću presudu, ali nada je bila iza zatvorenih vrata. Užasno nam je drago što smo dobili ovakvu presudu i što smo provocirali Žalbeno vijeće da se rukovodi isključivo pravnim razlozima pri donošenju presude jer smatramo kako je to od velikog značaja za razvoj međunarodnog prava i ova odluka će imati velike implikacije na pravnu znanost i praksu", kazao je Mikuličić.

Upitan što bi se dogodilo da je potvrđena prvostupanjska presuda, odvjetnik se nije mogao složiti kako bi takva presuda značila krivnju vrha države koji je stvarao Hrvatsku.

"Ovaj sud sudi za individualna djela, a ne za postupke države. No, određene implikacije sigurno bi bile. Djeca bi sutra u školama učila kako su dvojica hrvatskih generala, koji su sudjelovali u oslobađanju okupiranog teritorija, svoje postupke gradili iz svojevrsnog zločinačkog pothvata, što bi bilo uistinu ružno. Ova presuda je pridonijela da se povijest na jedan drugačiji način interpretira", naglasio je.

Odvjetnik Anto Nobilo je kazao kako je 20 sati prije izricanja presuda Tihomiru Blaškiću dobio poruku 'čestitam' iz Haaga, no odvjetnik generala Mladena Markača je priznao kako njemu nitko nije ništa natuknuo.

"Nikakvih naznaka nismo imali", dodao je kratko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnik generala Ante Gotovine, Luka Mišetić, kazao je RTL-ovoj reporterki u Haagu, Nataši Božić, kako je prvostupanjska presuda bila tolika trauma, da se uopće nije usudio prognozirati današnji ishod. No, nakon što je pročitana presuda, priznao je kako je presretan zbog generala.

"Nisam htio špekulirati kakva će biti presuda, ali smo se nadali ovakvom ishodu", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo