pravilo, a ne iznimka / 'Djelujmo sada ako želimo sačuvati život na Zemlji!'

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

UN je upozorio kako će budućnost opstanka ljudske vrste na Zemlji sve više ovisiti o našem trudu i predviđanju, ali i saniranju prirodnih katastrofa. 'Treba djelovati sada jer je ekstremno vrijeme više pravilo nego iznimka', uputio je UN poruku političarima.

29.3.2012.
7:30
RTL
VOYO logo

Budućnost na Zemlji, zbog sve ekstremnijih vremenskih prilika, zahtijevat će puno više truda i planiranja glede predviđanja i saniranja posljedica prirodnih katastrofa kako bi se sačuvali ljudski životi i ograničila materijalna šteta, tj. gubici u gospodarstvu, upozorava u srijedu UN u svom izvješću o učincima klimatskih promjena.

U izvješću Međuvladinog panela o klimatskim promjenama, napisanom na 549 strana, konstatira se da će sve zemlje biti na udaru poplavnih kiša, suša, tropskih vrućina i ostalih nepogoda, a upozorenja su prvenstveno upućena političarima, s porukom, da treba djelovati sada jer je ekstremno vrijeme više pravilo nego iznimka.

Prema izvješću, najranjivija je Azija, posebice istočna Azija i Pacifik, a podaci govore da su se od 80-ih godina prošlog stoljeća katastrofe povezane s vremenskim nepogodama utrostručile.

Izvješće ističe da strategije u borbi protiv katastrofa uključuju, ne samo zaštitu onih koji se nađu na putu prirodnih katastrofa, već i usvajanje i poticanje modela održivog razvoja, što znači očuvanje ekosustava poput šuma i voda.

"Ključ je baviti se uzrocima, a ne samo posljedicama katastrofa", stoji u izvješću.

U njemu se također iščitava da se većina pogibija uslijed prirodnih katastrofa, njih čak 95 posto između 1970. i 2008., dešava u zemljama u razvoju. Ali gubici uslijed katastrofa su znatno veći u razvijenim zemljama, oko jedan posto bruto domaćeg proizvoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo