poziva i institucije / Documenta traži pomoć u prikupljanju podataka o nestalima i stradalima

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

S obzirom da se i vojno-redarstvena operacija Bljesak odvijala na tom području, Documenta poziva sve građane koji imaju saznanja o smrtno stradalima i nestalima da se jave i provjere jesu li određenu žrtvu koja je s njima povezana u bilo kojem svojstvu ispravno zabilježili

1.5.2015.
13:00
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

U povodu 20. obljetnice vojno redarstvene operacije Bljesak, Centar za suočavanje s prošlošću - Documenta objavio je poziv svima koji imaju saznanja o smrtno stradalima i nestalima u Domovinskome ratu da im se jave i pomognu u prikupljanja podatka o svim građanima RH koji su zbog rata i ratnih okolnosti do kraja 1995. godine poginuli, ubijeni ili nestali.

Documenta u priopćenju ističe kako već šest godina intenzivno radi na istraživanju stradalih u Hrvatskoj kako bi prikupili i objedinili podatke o svim građanima Hrvatske koji su zbog rata i ratnih okolnosti do kraja 1995. godine poginuli, ubijeni ili nestali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U priopćenju Documenta podsjeća da je točno prije 20 godina, 1. i 2. svibnja izvedena vojno redarstvena operacija Bljesak na do tada okupiranom dijelu Zapadne Slavonije, nakon čega je taj dio teritorija ponovno integriran u ustavnopravni poredak Republike Hrvatske.

"Operacija Bljesak omogućila je izbjeglom stanovništvu s dijelova triju općina Pakrac, Novska i Nova Gradiška, ponovni povratak u vlastite domove, ali s druge strane akcija je obilježena iseljavanjem jednog dijela srpskog stanovništva s tog prostora i zločinima nad civilnim stanovništvom", navodi Documenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Područje zapadne Slavonije, odnosno bivših općina Slavonska Požega, Pakrac, Daruvar, Virovitica, Grubišno Polje, Nova Gradiška, Podravska Slatina i Orahovica (prema nazivima i teritorijalnom ustroju do 1991. godine), prvo je područje za koje je Documenta objavila privremene brojčane rezultate istraživanja ljudskih gubitaka. Na osnovu prikupljenih i obrađenih dokumenata do sada su na predmetnom području registrirali 2183 osobe koje su poginule, ubijene ili nestale od 1991. do 1995. godine, navodi se u priopćenju.

S obzirom da se i vojno-redarstvena operacija Bljesak odvijala na tom području, Documenta poziva sve građane koji imaju saznanja o smrtno stradalima i nestalima da se jave i provjere jesu li određenu žrtvu koja je s njima povezana u bilo kojem svojstvu ispravno zabilježili. Broj telefona je +385 1 457 2398 ili na e-mail istrazivanje@documenta.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, Documenta poziva organizacije i institucije koje se bave tim problemom da i oni objave rezultate svog rada radi što veće transparentnosti i suradnje na tom, kako naglašavaju, izuzetno osjetljivom pitanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo