Domovini na čast / Dogodine još manje Hrvata odlazi u Afganistan

Dvadeseti kontingent HV-a odlazi u Afganistan. Više od 300 članova radit će na osiguranju kampova te obuci tamošnje vojske i policije. No, hrvatske snage, koje će biti raspoređene u Kabulu i Mazar i Šarifu, ovog rujna tanje su za 33 pripadnika nego u ožujku.

3.9.2012.
19:38
VOYO logo

Domovini na čast – u Afganistan odlazi dvadeseti hrvatski kontingent – 240 vojnika i 19 vojnikinja.

ISAF-ova mirovna operacija koju će provesti u Kabulu i Mazar-el šarifu prva je misija za vojnikinju Miu. Nakon mjeseci uvježbavanja, tvrdi – straha nema.

"Nije me strah, ima tu kolega koji su već bili par puta vani, tako da oni su nam držali obuku, tako da znamo što nas čeka", kaže vojnikinja MiaDolenc.

Neki će osiguravati kampove, drugi obučavati afganistansku vojsku i policiju, a oni iskusniji sudjelovati u zapovjedništvu. No jedno im je zajedničko – tvrdi zapovjednik.

"Uvjeren sam da su naši pripadnici potpuno spremni za izvršenje zadaća koje im predstoje u području operacije", izjavio je ŽeljkoDadić, zapovjednik 20. Hrvatskog kontingenta, ISAF.

Iz baze ratnog zrakoplovstva u Zagrebu hrvatske vojnike ispratio je vrhovni zapovjednik.

"Ponos i odgovornost su ključne riječi naše misije – ponos s naše, a odgovornost bome s vaše strane i briga za sigurnost vašu, i onih ljudi zbog kojih idete tamo", tvrdi predsjednik RH IvoJosipović.

U šestomjesečnu misiju ovaj put odlazi 33 Hrvata manje nego u ožujku. Tako je odlučio NATO.

"Ministarstvo obrane, u skladu s poltiikom NATO-a, polako reducira snage koje odlaze gore. Tako da smo i ovaj kontingent reducirali, i idući ćemo smanjiti jedan broj ljudi", kazao je ministar obrane AnteKotromanović.

Koliko – ministarstvo ne otkriva. No hrvatskom kontingentu ovaj put se pridružuje i četvero hrvatskih policajaca, ali i osmero vojnika iz Albanije, BiH, Slovenije, Crne Gore i Makedonije.

Praksu započetu 2003. Hrvati će završiti krajem 2014., kada bi Afganistan trebala napustiti većina međunarodnih snaga.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo