TRODNEVNO PRIMIRJE / Dogovoren prekid vatre, Izrael se povlači iz Gaze

Image
Foto: AP Images/Arhiva

Izraelska vojska najavila je povlačenje izraelskih kopnenih snaga iz Gaze uoči 72-satnog prekida vatre koji je stupio na snagu u utorak u 7 ujutro.

5.8.2014.
8:07
AP Images/Arhiva
VOYO logo

GAZA - Sedamdesetdvosatno primirje između Izraela i palestinskog pokreta Hamasa zaključeno uz posredovanje Egipta, službeno je stupilo na snagu u utorak u 8.00 sati po mjesnom vremenu (7.00 sati po srednjoeuropskome) u Pojasu Gaze.

Nekoliko minuta prije njegova stupanja na snagu iz palestinske enklave su poletjele rakete prema desetak gradova na jugu Izraela, među kojima su Ašdod, Aškelon i Beršeba, te prema okolici Jeruzalema, gdje su se oglasile sirene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hamas je rekao da je salva raketa dugog dometa osveta za "izraelske pokolje".

Izraelsko zrakoplovstvo je pak izvelo niz napada na mjesta u Pojasu Gaze, rekla je glasnogovornica vojske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izraelska vojska najavila je povlačenje izraelskih kopnenih snaga iz Gaze uoči 72-satnog prekida vatre.

"Izraelske obrambene snage bit će razmještene na obrambene položaje izvan Pojasa Gaze i te ćemo položaje držati", rekao je novinarima potpukovnik Peter Lerner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrael je objavio i da je završio svoju glavnu misiju u Pojasu Gaze - uništavanje tunela koje su iskopali palestinski gerilci, a koji ulaze u izraelski teritorij, objavile su dvije glavne izraelske radio-stanice.

Najmanje 32 podzemna infiltracijska prolaza i deseci ulaznih rupa locirani su i razneseni prije nego što stupi na snagu dogovor o prekidu vatre postignut uz egipatsko posredovanje, objavio je radio izraelske vojske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon pozdravio je odluku Izrela i Palestinaca da prihvate 72-satno primirje i pozvao je obje strane da ga poštuju te da "pokažu maksimalnu suzdržanost" uoči njegova stupanja na snagu u sedam ujutro, a Sjedinjene Države također su zadovoljne što je dogovor postignut, javljaju agencije.

U Banovu priopćenju još se pozivaju zaraćene strane da "što prije u Kairu počnu pregovore kako bi postigle dogovor o trajnome prekidu vatre te da rješavaju probleme koji su u srcu" ovoga sukoba, piše France Presse.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ujedinjeni su narodi spremni pružiti punu potporu naporima" da se sukob riješi, dodaje se u priopćenju.

Bijela kuća pozdravila je dogovor o 72-satnom primirju, ali je objavila i da sad palestinski islamistički pokret Hamas mora ispuniti svoje obećanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrael i Hamas u ponedjeljak navečer pristali su na egipatski prijedlog o 72-satnome prekidu vatre u Gazi, nakon 28 dana izraelske ofenzive u kojoj je po palestinskim izvorima dosad poginulo 1834 Palestinaca, uglavnom civila, a više od četvrtine stanovnika te siromašne enklave od 1,8 milijuna ljudi prognano je. Tri tisuće palestinskih kuća uništeno je ili oštećeno.

U palestinskim prekograničnim topničkim napadima poginula su 64 izraelska vojnika i troje civila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po planu, nakon početka primirja, palestinski i izraelski predstavnici doći će u Kairo na pregovore o dugoročnijem rješenju, javlja Reuters.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo