analiziraju okolnosti / Dok HEP šuti, građani strahuju od novog poskupljanja

Dan nakon što je Vlada odlučila povisiti naknadu za obnovljive izvore energije, potpuno je jasno da samo ako distributeri ponovno smanje cijenu kilovatsata građanima će računi ostati isti. Dakle, pripremite se od 1. studenog za zelenu rentu na godinu će se u prosjeku umjesto 15 plaćati 100 kuna.

18.10.2013.
18:40
VOYO logo

Od 1. studenog iznos naknade za obnovljive izvore energije na računu za struju iznost će 3,5 lipe po kilovat satu umjesto pola lipe kao dosad. Kao solomonsko rješenje, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak predlaže da opskrbljivači veću rentu građanima kompenziraju manjom cijenom struje.

"Smanjite svoje dobiti, dobre su vam godine, jeftian je struja u Europi i bilo bi dobro da izađete u susret građanima. Jer se mnogi opskrbljivači hvale kada uspiju pojeftiniti - neka to učine i sada", pozvao ih je Vrdoljak.

A oni poručuju kako su to učinili dovoljno puta.

"Dakle, ako radimo u nekakvom tržšnom gospodarstvu već samim time što je naša cijena do 12 posto niža od HEP-ove, mislim da smo dovoljno učinili za hrvatske građane", istaknuo je Zoran Miliša, predsjednik Uprave RWE Energije d.o.o.

Kažu, država diže namete na uštrb njihova smanjenja cijena.

"Mi smo trgovačko društvo i mi moramo funkcionirat po svojim načelima. Mi smo maksimalno spustili cijenu za građanstvo i to ćemo držat", poručio je područni direktor GEN-I-ja za Hrvatsku, Predrag Šeatović.

Kućanstvo s dvotarifnim bijelim modelom s godišnjom potrošnjom od 2.133 kilovat sati struje prije je za zelenu rentu izdvajalo 10 kuna na godinu. Od 1. studenog taj će iznos biti 74 kune. Na mjesec dodatnih 5 kuna. Onima koji troše više, iznos će biti i još veći.

"Godišnje je iznosilo za prosječno kućanstvo ta naknada dva eura, odnosno 15 kuna. A sada će iznositi 7 puta više", naglasio je direktor Hrvatskog operatera tržišne energije Ivor Županić.

No, na najvažnije pitanje - hoće li to osjetiti na računu 2 i pol milijuna HEP-ovih kupaca - još uvijek se ne zna odgovor. Iz HEP ODS-a tek kratko poručuju kako 'još analiziraju okolnosti'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo