LOVA DO KROVA / Donosimo zanimljive detalje hrvatskog WikiLeaksa

Udruga Vjetrenjača, koju vodi Marko Rakar, pokrenula je internetsku stranicu s registrom javne nabave koji pokriva 60 tisuća ugovora o javnoj nabavi ukupne vrijednosti od gotovo 80 milijardi kuna. RTL donosi analizu najzanimljivijih podataka.

27.11.2011.
18:30
VOYO logo

Sve o javnoj nabavi - na dlanu građana. Udruga Vjetrenjača, odnosno bloger Marko Rakar svima su omogućili da na dosad nezamislivo jednostavan način doznaju kako posluje država, otkriju detalje javnih nabava i provjere ima li sumnjivih natječaja.

Buru u javnosti prvo je pokušalo stišati ministarstvo gospodarstva demantiranjem da su dosad išta skrivali, no i druge nevladine udruge potvrđuju - do istine je sve do sada bilo itekako teško doći.

Da bi Vlada i Sabor bili ljepši i mirisniji, od srpnja 2009. do sada država je na cvjetne aranžmane potrošila čak 154.990 kuna.

Na stranici nabava.vjetrenjaca.org svi mogu doznati kako posluje država i otkriti detalje šezdesetak tisuća ugovora vrijednih gotovo 80 milijardi kuna.

Što se najviše nabavljalo? U top tri su građevinski radovi, tehničko projektiranje i električna energija.

Znaju se i glavni naručitelji. Među prvih deset, čak je pet državnih poduzeća obilježenih aferama.

Top tri po vrijednosti ugovorenih poslova drže Hrvatske ceste, Hrvatske autoceste i Hrvatske vode. Vrijednost prelazi 9 milijardi i 200 milijuna kuna.

Najvrjedniji ugovor, za održavanje cesta tijekom četiri godine, Hrvatske ceste potpisale su sa Županijskim cestama Zagrebačke županije. To je ujedno i jedini natječaj na koje se to poduzeće javilo.

Listu ponuditelja ipak predvodi Zagrebačka banka s ugovorenim poslovima od 2 milijarde i 400 milijuna kuna, a s milijardu i 400 milijuna - u vrhu je i privatna tvrtka Hidrocom za Komunalije-plin.

Kako država troši novac? Tko su miljenici, ima li sumnjivih natječaja? Sve je to odsad vidljivo OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo