oligarsi u hrvatskoj / RTL Dosje istražuje: Tko su ruski oligarsi u Hrvatskoj i koliko je vrijedna zamrznuta imovina ljudi bliskih Putinu?

Mutni slučaj Hidroelektre, njezinog vlasnika Sergeja Gladeljkina i njegovog bivšeg partnera i novog ministra Paladina najbolji je primjer

13.3.2022.
21:30
VOYO logo

Crna lista ruskih oligarha svakim je danom sve dulja. U Hrvatskoj su, prema za sada neslužbenim informacijama, pod sankcijama 80 osoba i pet poduzeća.

Zlatno doba za rusko ulaganje i kupovina nekretnina u Hrvatskoj kreće prije 12 godina. Tada su na Jadran stigli Veskleber, Usmanov, Tokarev. A tvrtku osniva i Sergej Gadeljkin koji će kasnije biti gazda najnovijem Plenkovićevu ministru Ivanu Paladini.

Nije važno koliko je duboko ruski kapital u Hrvatskoj, nego koliko je država plitka. Mutni slučaj Hidroelektre, njezinog vlasnika Sergeja Gladeljkina i njegovog bivšeg partnera i novog ministra Paladina najbolji je primjer.

Dobar dio vjerovnika je izigran, na nekretnine su legli, pokretnine prodali, pretporez od tih faktura odbili, radnike ostavili da se godinama bore za zaostale plaće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
zašto je Putin podbuhao? /

Obavještajni izvori bliski Kremlju tvrde: Putin pati od mentalnog poremećaja izazvanog demencijom ili Parkinsonom

Image
zašto je Putin podbuhao? /

Obavještajni izvori bliski Kremlju tvrde: Putin pati od mentalnog poremećaja izazvanog demencijom ili Parkinsonom

Bio je proteklog tjedna novoimenovani ministar na konzultacijama u Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa.

„Vi ukoliko imate udjele u trgovačkom društvu vi biste to trebali deklarirati, izmaknuti se iz postupka, ne odlučivati“, poručila je Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za rješavanje sukoba interesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedina preostala veza s bivšim poslodavcem su Kupari.

Gladeljkin u Hrvatsku dolazi 2004. Iste godine stiže Viktor Vekselberg. Kupuje tada najskuplju nekretninu u Dubrovniku. Od jučer je na američkoj listi sankcija. Stavi li ga na crnu listu stavila i Europska unija, Hrvatska će mu morati zamrznuti imovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Naravno da svi koji ga podupiru će doći pod dodatne sankcije tako u tom smislu već danas imamo brojne upite oko toga međutim mi ne možemo davati te podatke“, kazao je Frano Matušić (HDZ), državni tajnik.

Najviše su nekretnina ruski biznismeni pokupovali između 2006. i 2017. godine.

„Prije više godina kupio sam nekretninu i zaljubio sam se u Hrvatsku“, kazao je Aleksej Frolov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govorio je tako prije šest godina pred mještanima Tisna Aleksej Frolov. najavljivao je izgradnju luksuznog resorta u koji je trebao uložiti¸105 milijuna eura.

„Mene politika ne zanima“, kazao je.  

Već u pravim danima sankcija zabilježeno je da je njegova jahta Dream otišla iz hrvatskih voda iako nije na crnoj listi Europske unije.

Ali je Alexei Mordashov 100 postotni je vlasnik tvrtke Đuro Đaković TEP. I uprava i tisuću zaposlenih radnika strahuju zbog sankcija nametnutih njihovu vlasniku.

„Svakim satom je uznemirenost dobavljača sve veća“, poručio je Ivica Marić, predsjednik Uprave poduzeća Đuro Đaković  TEP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuresornoj skupini ne mogu reći o kojim se pravnim subjektima radi, ali 5 tvrtki u vlasništvu Rusa i 80 Osoba u Hrvatskoj je pod sankcijama.

„Najveća zadaća svih nas da doista nedvojbeno utvrdimo vlasništvo na konkretnoj listi“, kazao je Matušić.

Na Lošinju vilu ima kći šefa energetskog diva Transnefta Nikolaja Tokareva. Supruga oligarha Alishera Usmanova ima vilu u Orebiću. Sitna je to perla u bogatstvu ovog Putinova moćnika.

U velikoj Britaniji ovih je dana pokušavaju otkriti je li Usmanov stvarni vlasnik znamenitog zdanja Sutton Place. No kao vlasnici su upisane kompanije na Cipru.

„Treba ići u zemljišne knjige. Tu je možda teže naći stvarne vlasnike je s nekretninama uvijek teško“, poručila je Sanja Tomičić, direktorica Sektora za međunarodne odnose HNB-a.

Otkriti skriveno vlasništvo izazov je za ozbiljnije administrativne aparate od našeg. A možda se nikome baš i ne žuri da pronađu prave vlasnike.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo