NEMA KRAJA LOŠIM VIJESTIMA / Dramatična borba za svaki život pod ruševinama u Nepalu: dosad pronađeno više od 2400 žrtava

Novi snažan potres pogodio je Nepal i Indiju u nedjelju i zatresao je zgrade u središtu New Delhija te izazvao lavine na Himalaji

26.4.2015.
10:05
VOYO logo

Potres jačine 6,7 prema Richteru uspaničio je građane Katmandua koji se još oporavljaju od jučerašnjeg. Dogodio se u trenutku dok je članica humanitarne organizacije Oxfam davala intervju.

"Sve se trese. Izići ću van. Zaista mi je žao. Pozdrav", rekla je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispod zgrada koje je jučer sravnio potres jačine čak 7,8 prema Richteru spasioci i dalje izvlače preživjele. No sa svakim satom nade je sve manje. Broj žrtava jučerašnjeg potresa premašio je 2400.

"Otac mi je ozlijeđen, kćer mi je poginula, slomio sam nogu, nemam ništa sa sobom", ispričao je Rudra Prasad Kafle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dok sam stajao na cesti ispred mene se odjednom urušila zgrada. Ne znam kako sam preživio", rekao je još jedan ozlijeđeni u potresu. 

Bolnice u nepalskom glavnom gradu Katmanduu gdje je poginulo 720 stanovnika su prepune. Ozlijeđeno je više od pet tisuća ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najčešće ozlijede su one glave, ali i prsa, kralježnice te abdomena", izjavio je liječnik Santosh Poudel.

Potres je izazvao niz lavina na Himalaji. Ona koja je zatrpala bazni kamp ubila je najmanje 17 alpinista. Svih 14 hrvatskih turista u Nepalu je sigurno. Među njima je i alpinist Željko Bockovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U toku jutra se javio da je u redu, neće se penjati na vrh. Vraća se natrag", rekla je njegova majka Katarina Bockovac

To je na Facbooku potvrdila i njegova supruga: "Bockovac se javio s par poruka. Nalaze se na 5000 m, nitko u njegovoj ekspediciji nije ozlijeđen, na sigurnom su". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovo vrijeme svake godine u Nepalu je oko 300 tisuća turista pa je pravo čudo da poginulih nije i više.

"Vodič nas je gurnuo na zemlju i doslovno nam spasio živote. Prekrila nas je prašina i jedva smo mogli disati. Bilo je užasno", ispričala je turistkinja iz Francuske Loas Colletee

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tlo je cijeli dan podrhtavalo, svakih pola sata osjetio bi se novi udar pa su svi ostali spavati vani", rekao je turist iz Indije Virender Pathak.

Za one koji su ostali bez doma ili se u njemu ne usude spavati na rubu Katmandua podignuto je ogromno šatorsko naselje. Vlade nekih zemalja već šalju pomoć u Nepal u kojem je vlada proglasila izvanredno stanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo