zakon o pdv-u / 'Država je kao maćeha! Uzima siromašnima, a daje bogatima'

Image
Foto: PIXSELL

Hrvatski sabor svoje zasjedanje nastavio je raspravom o prijedlogu novoga Zakona o PDV-u u prvom čitanju, kojim Vlada uvodi niz promjena u sustav PDV-a od 1. srpnja i ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

16.4.2013.
11:32
PIXSELL
VOYO logo

Zamjenik ministra financija Boris Lalovac predstavio je danas u Saboru prijedlog novoga Zakona o PDV-u u prvom čitanju, najavivši da će Vlada razmotriti da se odredba po kojoj bi svi poduzetnici PDV obračunavali po izdanim računima, a ne naplaćenim naknadama, odgodi do 1. siječnja 2015. godine.

"PDV po naplaćenim naknadama ostaje do 31. prosinca ove godine, znači od 1. siječnja 2014. godine svi poduzetnici PDV obračunavaju po izdanim računima. Vidjet ćemo u kojem dijelu će ići rasprava, možda još pomaknemo do 1. siječnja 2015. godine", poručio je Lalovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema nam pomoći: PDV i dalje 25 posto

Zakon ostavlja opću stopu PDV-a na razini od 25 posto, uz primjenu sniženih stopa od 10 i 5 posto, pri čemu će se po stopi do 10 posto oporezivati sve kao i do sada, izuzev dnevnih novina i časopisa koji su svrstani u stopu od 5 posto.

Plaćanja PDV-a više ne bi bili oslobođeni samostalni umjetnici, poput pjevača i glumaca, te bi oni od 1. srpnja i ulaska Hrvatske u EU ušli u sustav plaćanja PDV-a te bi imali obvezu vođenja poslovnih knjiga ako su u prethodnoj godini ostvarili promet veći od 230 tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukida se i oslobađanje od plaćanja PDV-a za uvoz dobara koja vjerskim zajednicama služe za obavljanje vjerskih poslova, a koja one primaju od stranih vjerskih zajednica te pravnih i fizičkih osoba.

Image
Foto: PIXSELL
Image
Foto: PIXSELL

(Foto: PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plaćanja PDV-a više ne bi bili oslobođeni ni branitelji pri uvozu osobnih automobila i opreme za gospodarsku djelatnost.

Veća promjena predviđa se kod PDV-a na nekretnine, jer se od 1. siječnja 2015. nekretnine, odnosno zemljište i ostalo više neće moći prodavati bez PDV-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predviđeno je i da se od PDV-a oslobodi nabava goriva za brodove koji plove na otvorenom moru, a zakon predviđa i ukidanje slobodnih zona koje postaju dio jedinstvenog tržišta.

Novi pojam - povremeni obveznik

Lalovac je kao razloge donošenje zakona naveo potpuno usklađivanje s europskim direktivama o zajedničkom sustavu PDV-a, pa se uvodi i pojam 'povremeni obveznik' kojim se smatraju sve fizičke i pravne osobe koje stječu i isporučuju nova prijevozna sredstva. Primjerice, ako građanin kupuje novi automobil u Njemačkoj obvezan je u RH platiti PDV na stjecanje tako što sam podnosi prijavu Poreznoj upravi u roku od 10 dana od dana stjecanja, te u tom roku mora i platiti porez da bi mogao napraviti registraciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakonom se ukida fizička granica i kontrola između članica EU te se stvara jedinstveno zajedničko tržište bez fiskalnih granica - uvoz i izvoz između zemalja članica zamjenjuje se pojmom stjecanje dobra i isporuka dobara unutar EU.

Zbog uključenja u korištenje novog međunarodnog sustava za razmjenu podataka propisuje se zadnji dan u mjesecu kao krajnji rok za predaju zbirne prijave PDV-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rok ze plaćanje PDV-a ostaje isti, do zadnjeg dana u mjesecu, ali se mijenja rok za podnošenje konačnog obračuna PDV-a - svi poduzetnici moraju ga podnijeti do kraja veljače za prethodnu godinu.

O Vladinom prijedlogu novoga Zakona o PDV-u raspravljaju saborski klubovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL
Image
Foto: PIXSELL

(Foto: PIXSELL)

Oporba napala prijedlog Vlade

"Građani sve teže žive, manje se kupuje, više štedi. Povećanjem PDV-a smanjuje se i proizvodnja. PDV za ulaznice na koncerte otjerat će ovo malo građana koji nam dolaze. Država se ponaša kao maćeha! Uzima siromašnima, a daje bogatima", kazao je Laburist

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši ministar financija Ivan Šuker je rekao kako se njegova stranka nadala da će Vlada ipak smanjiti PDV.

"Vlada se stalno hvali. Priče o kvalitetnoj naplati naprosto ne piju vodu. Ako ste uzeli nekome tko nema, onda ne moze kupovati dva ili tri proizvoda, već jedan i to je nepovoljno. Ovaj prijedlog zakona nije trebalo samo prevoditi s engleskog jer je nerazumljiv. Ucinak ovog zakona bit će 700 milijuna kuna smanjeni prihodi. To će nedostajati na kraju godine", zaključio je Šuker.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo