milanović sa seljacima / 'Država koja je prepuštena slučaju je slučajna država'

Premijer Zoran Milanović i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina su obišli polja koja su stradala od suše u općini Babina Greda. Milanović je kazao kako smo očigledno svi prepušteni slučaju, a država koja je prepuštena slučaju je slučajna država.

21.8.2012.
15:00
VOYO logo

Obilazak triju hrvatskih županija pogođenih sušom predsjednik Vlade RH Zoran Milanović i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina počeli su danas u općini Babina Greda, u Vukovarsko-srijemskoj županiji, gdje su ih predstavnici lokalne vlasti izvijestili o razmjerima šteta.

Na oko 7.000 hektara poljoprivrednih površina u ovoj općini dosadašnje štete od suše penju se na oko 9 milijuna kuna, rekli su općinski načelnik Josip Krnić i predsjednik Komisije za procjenu šteta Jakov Galović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuli su da je općina Babina Greda već treću godinu za redom pogođena elementarnom nepogodom, prije dvije godine to je bila poplava, a prošle i ove godine suša.

Obilažeći polja od suše stradalog kukuruza premijer Milanović rekao je kako su ratari koji su sijali pšenicu prošli dobro, međutim, oni koji su njive zasijali kukuruzom prošli su loše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očigledno smo svi prepušteni slučaju, a država koja je prepuštena slučaju je slučajna država", izjavio je Milanović te dodao kako reda mora biti, i da se zbog složenosti problemi u poljoprivredi neće u ovoj godini moći riješiti.

Premijer Milanović i ministar Jakovina obišli su i gradilište projekta navodnjavanja u Babinoj Gredi po čijem će dovršetku biti moguće navodnjavati oko 4 tisuće hektara poljoprivrednih površina u Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj županiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sada je u taj projekt uloženo 270 milijuna kuna, u ovoj godini za njega je predviđeno 30 milijuna kuna, a za završetak projekta potrebno je osigurati ukupno 170 milijuna kuna.

U izjavi za medije ministar Jakovina je podsjetio da od prošle subote obilazi hrvatske krajeve pogođene sušom te da je situacija na žalost svuda jednaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Štete od suše kreću se od 30 do 80 posto, a ponegdje i 100 posto", rekao je Jakovina dodavši da je poljoprivreda proizvodnja pod vedrim nebom, dakle i s velikim rizicima.

Naglasio je kako će Vlada RH kroz mjere za ublažavanje šteta od suše u iduća tri tjedna isplatiti poljoprivrednicima oko 400 milijuna kuna zaostalih poticaja, da će pripremiti sustav za isplatu potpora kako bi one za 2012. bile isplaćene već u siječnju 2013. godine, te da će zakupci poljoprivrednog zemljišta biti oslobođeni plaćanja zakupnine za ovu godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jakovina je pozvao jedinice lokalne samouprave da se odreknu svog prihoda od zakupa poljoprivrednog zemljišta, što bi poljoprivrednicima osiguralo daljnjih 150 milijuna kuna.

Najavio je da će i s HBOR-om razgovarati o reprogramu duga poljoprivrednicima, a u idućih petnaestak dana razgovarat će se i s predstavnicima osiguravajućih kuća kako bi se iznašao model osiguranja poljoprivrednika po uzoru na europske zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Austriji je 70 posto poljoprivrednih površina osigurano, a kod nas samo četiri posto", kazao je Jakovina te dodao da je u proračunu u ovoj godini za sufinanciranje dijela polica osiguranja poljoprivrednika osigurano 27 milijuna kuna, što je nedostatno.

Ministar poljoprivrede je najavio mogućnost osnivanja osiguravajućeg fonda za nepogode kojim bi se disperzirao rizik poljoprivrednih proizvođača, Ministarstva poljoprivrede i osiguravajućih kuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o navodnjavanju Jakovina je također istaknuo da se od 1,5 milijuna hektara poljoprivrednih površina u Hrvatskoj navodnjava samo 18.000 hektara te da je prioritetno navodnjavati tamo gdje ima korisnika sustava navodnjavanja i radno-intenzivnih kultura.

Podsjetio je da bi do 2020. godine u Hrvatskoj trebalo biti navodnjavano oko 100.000 hektara, a da Hrvatska raspolaže s oko 500.000 hektara zemlje pogodne za navodnjavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar poljoprivrede rekao je da je u 2012. godini Vlada RH iz redovitih i drugih sredstava osigurala oko 100 milijuna kuna za projekte navodnjavanja, a da je u razdoblju od 2003. do 2011. za projekte navodnjavanja utrošeno 587 milijuna kuna.

Premijer Zoran Milanović i ministar Jakovina u Babinoj Gredi obišli su i farmu i obiteljsko gospodarstvo Salić, a potom su se uputili u općinu Garčin u Brodsko-posavskoj županiji iz koje idu za Garešnicu u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo