okupljanje u županji / Državni stožer preuzeo obranu, ali je i dalje potrebna pomoć mještana

U krugu stožera je 15-ak šatora, četiri helikoptera koji se koriste za razne potrebe u obrani od poplava. Tu je i Centar veze kao i sredstva mobilne veze. Za svoje potrebe imaju i bespilotnu letjelicu. Tijekom narednih sati Stožer će biti u cijelosti opremljen i prema neslužbenim najavama on će u Županji ostati djelovati narednih nekoliko mjeseci.

21.5.2014.
20:13
VOYO logo

Nadzor nad situacijom u ugroženim i poplavljenim područjima Vukovarsko-srijemske županije od večeras je preuzeo Operativno-komunikacijski centar Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), jer županijski Stožer za zaštitu i spašavanje nije više mogao kontrolirati situaciju na stradalim područjima u županjskoj Posavini.

Rečeno je to na konfereniji za novinare OKC-a DUZS, na kojoj je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić kazao kako se u slučaju plavljenja Save u županjskoj Posavini nije pridržavalo županijskog plana zaštite i spašavanja, koji točno predviđa postupke u raznim katastrofama i evakuacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, naglasio je, na terenu se i dalje ne može bez lokalnih ljudi, te je nužno preuzeti sve ono što je županijski stožer dobro napravio. "Ni sada, a ni ubuduće se ne može bez lokalnih čelnika, načelnika općina i čelnih ljudi županije", ustvrdio je Ostojić.

Istaknuo je kako se bez posebnih odobrenja policije i vojske neće moći ulaziti u ugrožena područja te najavio da će već sutra i novinari koji prate situaciju u županjskoj Posavini dobiti posebne propusnice. Najavio je nastavak izvlačenja žive i uginule stoke s poplavljenih područja, iz kojih je samo danas odvezeno oko 6.000 kilograma uginule stoke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao prioritete rada Državnog stožera Ostojić je najavio uspostavu kvalitetne komunikacije između svih dijelova sustava, uz koordinaciju s lokalnim i županijskim stožerom, evidenciju svih volontera, kao i uspostavu volonterskog centra. Izvijestio je i kako je u đakovačkoj vojarni uspostavljen drugi logistički centar u suradnji s MORH-om, dok će svoj dio stožera u Županji osnovati i potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne skrbi Milanka Opačić.

"Na ovim područjima opasnost ne prestaje. Kada prestanu poplave tek tada će nastupiti veliki poslovi", poručio je Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan zašto država nije ranije reagirala ako se vidjelo da županijski stožer nije dovoljno učinkovit u županjskoj Posavini, kazao je kako se morao poštivati zakon, "a i uvjeravanja od županijskog stožera bila su da oni mogu kontrolirati situaciju".

Ravnatelj DUZS-a Jadran Perinić najavio je sanaciju pukotine na nasipu kod Rajevog Sela, rekavši kako bi nadležne službe za desetak dana mogle početi raditi na sanaciji terena na nekim područjima s kojih se voda povuče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U OKC-U DUZS u Županji uključeni su vojska, policija, Hrvatska gorska služba spašavanja, Civilna zaštita, vatrogasci, Crveni križ te ostale službe koje se nalaze smještene u niz šatora postavljenih u krugu Sladorane.

Prema podacima dostavljenim novinarima, do sada je s ugroženih područja u županjskoj Posavini evakuirano oko 11.000 osoba od kojih je 2000 organizirano zbrinuto, dok je ostale zbrinula rodbina i prijatelji. Na ugroženim područjima nalazi se više od 800 vojnika, 300 vatrogasaca, 740 pripadnika Crvenog križa i 50 pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procjenjuje se kako je u izravnim aktivnostima zaštite i spašavanja u županjskoj Posavini angažirano oko 4000 pripadnika i veći broj dragovoljaca.

Evakuirani su mještani Gunje, Strošinaca, Račinovaca i Rajevog Sela, dok su djelomično evakuirani mještani Posavskih Podgajaca u kojem se rade obrambeni nasipi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na obrani naselja od vode radi se i u Soljanima, Štitatru, Drenovcima, Vrbanji u kojoj se rade nasipi prema Posavskim Podgajcima, Đurićima u koje je djelomično prodrla voda i Bošnjacima u kojima je najkritičnije u naselju Topola gdje se ojačavaju nasipi.

Predsjednik Županijskog stožera za zaštitu i spašavanje i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić u izjavi Hini je odbacio prigovore da županijski stožer nije postupao po planu zaštite i spašavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Država se ovdje trebala uključiti i ranije i dobro je da se uključila. Sada ćemo djelovati na tri razine, a naš županijski stožer nastavlja s djelovanjem", kazao je Galić.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo