OBORILI REKORD / Dubai otvara najviši toranj na svijetu

Image

Arhitekti nisu htjeli otkriti koliko je točno toranj visok. Navode tek da je viši od osamsto metara.

1.1.2010.
12:38
VOYO logo

DUBAI -Dubai u ponedjeljak otvara najviši toranj na svijetu s ambicijom da pomakne granice arhitekture ali i nadom u poboljšanje imidža okrnjena dužničkom krizom.

Promotor Burj Dubaija, Emaar Properties, tvrtka koju djelomično financira vlada, ne iznosi točnu visinu svojeg nebodera od čelika i stakla navodeći tek da premašuje 800 metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa 160 katova za koje je utrošeno 330.000 m3 betona i 31.400 tona željeznih šipki, Burj Dubai podignut je između pustinje i mora kao arhitektonska ikona vidljiva u krugu od 95 kilometara.

Za arhitekta Billa Bakera, inženjera građevinarstva i partnera tvrtke Skidmore, Owings and Merrill, Burj Dubai nova je referentna točka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Puno smo naučili od Burj Dubaija. Mislim da bismo sada lako mogli izgraditi toranj od jednog kilometra. Optimisti smo glede mogućnosti da idemo još više. To je nesumnjivo novo referentno djelo", kazao je on.

Preuzevši ugovor, "namjeravali smo oboriti rekord koji drži toranj Tapei 101 visok 508 metara. No, Emaar nas je stalno poticao da gradimo još više, bez ograničenja", nastavio je on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radove na izgradnji započetoj 2004. ostvarile su južnokorejska, belgijska i emiratska tvrtka.

Burj Dubai s više od 1000 stanova, ureda na 49 katova i luksuznim hotelom Armani na nižim katovima ujedno je središnji element divovskog projekta od 20 milijardi dolara - nove četvrti "Downtown Burj Dubai" koja uključuje 30.000 stanova i najveći trgovački centar na svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo