dosta je sukoba! / Dvojezični plakati u Vukovaru: Ja sam promjena!

Image

Vukovar je svijetu sinoć poslao i drugu sliku. U javnost je stigla i reakcija 'tihe većine' koja ne podržava korištenje političkih situacija poput ove s postavljanjem dvojezičnih ploča za buđenje nacionalizma i sukoba.

6.9.2013.
12:25
VOYO logo

Nisu svi Vukovarci i Vukovarke protiv dvojezičnih ploča u svome gradu. Kao reakciju na razbijanje već spomenutih ploča i nacionalističke ispade zadnjih dana, anonimna grupa građana sinoć je Sotin, frekventne lokacije u Vukovaru te Borovu naselju oblijepila dvojezičnim plakatima, priopćili su iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Na plakatima piše 'Ja sam promjena', 'Ja sam vitalni nacionalni interes' i 'Javljam se za riječ' i na latinici i na ćirilici.

"Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu", rekao je svojevremeno Mahatma Gandhi, a mladi iz Inicijative su odlučili proširiti njegovu poruku.

"Ovom su akcijom željeli odaslati sliku vrlo drugačiju od one koja trenutno dolazi iz Vukovara, aludirajući na postojanje 'tihe većine' koja ne koristi i ne podržava korištenje političkih situacija poput ove s postavljanjem dvojezičnih ploča za buđenje nacionalizma i sukoba. Grupa je akciju provela i s nastojanjem da skrene pažnju na činjenicu kako je trenutna situacija u Vukovaru produkt površno i pogrešno vođene politike koja u nedovoljnoj mjeri radi na pomirenju i suočavanju s prošlošću na adekvatan način. Naime, segregiranjem djece od najranije dobi u vrtićima i školama s obzirom na etničku pripadnost, podučavanje različite povijesti te izlaganje nacionalizmu koji promiče glasna manjina i njihovi gosti iz drugih mjesta izravno otežava izgradnju zajednice temeljene na vrijednostima uzajamnog uvažavanja i ljudskih prava", rečeno je iz Inicijativi mladih za ljudska prava, a prenosi Tportal.

Inicijativa mladih za ljudska prava (Inicijativa) je regionalna mreža nevladinih organizacija koja ima programe na teritoriju Srbije, Kosova, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, piše VCZ.

Inicijativu su formirali mladi ljudi iz ovih zemalja sa željom da potaknu mlade na sudjelovanje u procesu demokratizacije društva i jačanju vladavine prava kroz proces suočavanja s prošlošću i uspostavljanju novih, progresivnih veza u post-konfliktnoj regiji bivše Jugoslavije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo