skulpture smrvljene u prah / Džihadisti upali u muzej, maljevima i čekićima uništili kulturnu baštinu!

Skoro svaki primjerak kulturne baštine i civilizacijskog nasljeđa smrvili su doslovno u prah, a riječ je o artefaktima koji datiraju unazad više tisuća godina

26.2.2015.
16:59
VOYO logo

Ultraradikalni islamisti na sjeveru Iraka uništili su vrijednu zbirku kipova iz drevne asirske ere, a arheolozi kažu kako su time nanijeli nepopravljivu štetu dijelu zajedničke povijesti čovječanstva.

Na videu koji su pripadnici Islamske države objavili u četvrtak prikazani su muškarci koji na umjetnine, neke od njih identificirane kao starine iz 7. stoljeća prije Krista, nasrću čekićem i bušilicom jer su to, kažu, simboli idolopoklonstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prorok nam je zapovjedio da se riješimo kipova i starina, a i njegovi su drugovi to činili kad su poslije njega osvajali zemlje", kaže na toj snimci neidentificirani muškarac.

Za Reuters je jedan bivši muzealac rekao kako se čini da su uništeni predmeti izneseni iz muzeja starina u Mosulu, jer je taj grad na sjeveru Iraka u lipnju pao u ruke islamistima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gerilci na snimci ruše kamene kipove s postolja i razmrskaju ih, a jedan električnom bušilicom kreće na velikoga krilatog bika. To se zbiva u velikom izložbenom prostoru prekrivenom uništenim kipovima, a u pozadini se čuju muslimanske pjesme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lamia al-Gailani, iračka arheologinja i suradnica londonskog Arheološkog instituta kaže da su islamisti napravili nepojmljivu štetu. "Nije to samo iračko nasljeđe: to je nasljeđe cijeloga svijeta", rekla je.

"Ti su predmeti neprocjenjivi, jedinstveni. Nevjerojatno. Ne želim više biti Iračanka", rekla je i usporedila ovaj napad na arheološke artefate s talibanskim dizanjem u zrak Bamijanskih Buda 2001.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz asirske kipove krilatih bikova iz mezopotamskih gradova Ninive i Nimruda, Gailani kaže da su islamisti možda uništili i kipove iz Hatre, dvije tisuće godina staroga sjevernoiračkoga partskog grada.

I Eleanor Robson, profesorica stare povijesti Bliskoga istoka na londonskome sveučilištu objavila je na Twitteru kako su uništeni kipovi iz Hatre i Ninive, ali je dodala i da su neki predmeti sa snimke zapravo suvremene replike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo