POČELO U VELJAČI / Edgar Hernadez prvi je službeno oboljeli od svinjske gripe

Neobična gripa pojavila se među stanovnicima jednog južnog meksičkog gradića još u veljači. No, liječnici su tada govorili da to nije ništa. Oboljelo je oko petsto stanovnika.

29.4.2009.
8:57
VOYO logo

LA GLORIA - Petogodišnji Edgar Hernandez prvi je pacijent kojemu je potvrđena svinjska gripa. Zaražen je u ožujku i uspio ju je preboliti uz pomoć antibiotika. Do tada je u La Gloriji, gradiću u južnoj meksičkoj državi Veracruz, već bilo oko tisuću ljudi koji su imali respiratorne probleme.

Kako bi provjerili što se događa, meksički stručnjaci za javno zdravstvo su izašli na teren i uzeli im uzorke krvi. Zaraženi su dobili antibiotike i poslani su kućama s maskama za lice. Edgar je bio jedini kojemu je analiza pokazala svinjsku gripu. Od još 35 osoba je uzeta krv na analizu, no vlasti tvrde da su oni imali običnu gripu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasti još uvijek ne mogu potvrditi ni da je svinjska gripa počela baš u La Gloriji posebno stoga što je najveće žarište u Meixico Cityju.

Stanovnici za svoju bolest okrivljuju američku farmu svinja Smithfield Foods koja je osam kilometara udaljena od gradića. Vjeruju da vjetar raznosi zarazu u okolicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, u toj kompaniji koja ima još nekoliko farmi svinja u južnom Meksiku, tvrde da su analize pokazale da njihove svinje nemaju svinjsku gripu. Dosad nije potvrđeno ni da ostale svinje u toj zemlji imaju bolest pa i dalje ostaje nepoznanica kako se virus počeo širiti.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo