MJERA OPREZA / Egipat će poklati sve svinje u državi

Image

Premda se svinjska gripa prenosi s čovjeka na čovjeka, a ne sa svinje na čovjeka, egipatske su vlasti odlučile kao mjeru opreza provesti klanje svih svinja u državi.

29.4.2009.
14:26
VOYO logo

KAIRO - Egipatske vlasti naredile su klanje svih svinja u zemlji kao mjeru opreza zbog svinjske gripe, izjavio je u srijedu ministar zdravstva Hatem el-Gabeli.

"Donesena je odluka da se zakolju sve svinje u Egiptu, počevši od danas", rekao je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Egipatski parlament donio je takvu odluku kao mjeru opreza, iako zasad nema izvješća o pojavi svinjske gripe u toj zemlji i iako se virus postojeće epidemije prenosi s čovjeka na čovjeka, a ne sa svinje na čovjeka.

Premda ova mjera nema nikakve veze s bolešću, očekuje se da će masovno klanje svinja, koje se u muslimanskom svijetu smatra nečistom životinjom, smanjiti paniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svinja u Egiptu ima između 300 i 400 tisuća, a uglavnom ih uzgajaju tamošnji kršćani, koji čine oko deset posto stanovništva.

Stručnjaci smatraju da bi eventualna pojava svinjske gripe bila pogubna za Egipat jer većina od 80 milijuna stanovnika živi u gusto naseljenoj dolini Nila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pitanje je bilo treba li svinje usmrtiti ili ih premjestiti daleko izvan urbanih zona. Prevladala je ideja da ih se ubije, a vlasnicima nadoknadi šteta", rekao je glasnogovornik vlade Magdi Radi. "Kada vidite kakvi uvjeti vladaju na svinjskim farmama u Egiptu, totalno nezdravi, shvatite da oni predstavljaju rizik sam po sebi, čak i bez gripe", dodao je.

Egipat ima neugodna iskustva s virusom ptičje gripe, jer je tom bolešću bio najpogođenija zemlja izvan Azije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveća oporbena skupina u Egiptu, zabranjeno islamističko Muslimansko bratstvo, ranije je priopćilo da je svinjska gripa opasnija od hidrogenske bombe.

fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo