voda se povlači / Ekipama za spašavanje najveći problem uklanjanje strvina!

Image
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL

Rekao je da su 'najbliže' povratku mještani Strošinaca u kojima ekipe Ministarstva zdravlja danas obavljaju dezinsekciju i deratizaciju. Riječ je o selu uz samu granicu sa Srbijom.

30.5.2014.
14:01
Goran Ferbezar/PIXSELL
VOYO logo

Ekipama za zaštitu i spašavanje koje rade rade na sanaciji poplavljenih područja u županjskoj Posavini trenutačno je najveći problem uklanjanje strvina u Gunji, Rajevu Selu i Račinovcima, selima koja je Sava, probivši nasip kod Rajeva Sela, pretprošlog vikenda potpuno poplavila.

Po riječima ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) Jadranka Perinića, samo jučer s poplavljenog područja uklonjeno je oko 70.000 kilograma uginulih životinja, a budući da ta brzina ne zadovoljava, od danas će se za taj zahtjevan posao angažirati dodatne ekipe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Perinić je pozvao stanovnike poplavljenih sela da dođu kući kako bi se procijenila šteta na zgradama i njihova statika kako bi se one na kojima je to moguće priključile na električnu mrežu te kako bi se obavila dezinfekcija.

Rekao je da su "najbliže" povratku mještani Strošinaca u kojima ekipe Ministarstva zdravlja danas obavljaju dezinsekciju i deratizaciju. Riječ je o selu uz samu granicu sa Srbijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najugroženija je definitivno Gunja i tamo ćemo plavnu vodu zadnju izbaciti. Tamo nas čeka najviše posla", procijenio je Perinić.

Zbog jakog vjetra koji danas puše u županjskoj Posavini, neugodni miris s poplavljenog područja zbog ustajale vode i neuklonjenih strvina koje su u vodi već dva tjedna osjeti se i u Županji, koja je od Gunje i poplavljenih područja udaljena tridesetak kilometara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog poplava u Strošincima pet zgrada opasnih za život

Image
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
Image
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Stručni timovi Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja danas utvrđuje u kom su stanju nakon poplave zgrade na području naselja Đurića i Posavskih Podgajaca u općini Drenovci i obilježavaju one zgrade za koje utvrde da su opasne za život.

Tijekom jučerašnjeg dana stručni timovi Ministarstva zajedno s komunalnim redarom pregledali su zgrade na području naselja Strošinci u općini Vrbanja. Obilježili su ukupno pet zgrada za koje se smatra da su opasne za život. Na tom je području voda dosezala visinu od metar do metar i pol. Tih pet zgrada očito su bile u trošnom stanju i prije poplave, a dodatno djelovanje vode dovelo ih je u stanje nestabilnosti, priopćeno je danas iz Ministarstva graditeljstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo u priopćenju moli predstavnike medija "da se javnost dodatno ne uznemirava isticanjem neprovjerenih podataka o broju zgrada koje će biti potrebno uklanjati na području općine Gunja".

Ministarstvo podsjeća da je zamjenik ministrice Željko Uhlir jučer, odgovarajući na pitanja novinara u Vinkovcima, prenio procjene predstavnika lokalne vlasti da će na poplavljenim područjima trebati ukloniti 60 do 70 posto kuća i pritom istaknuo da će se točni podaci znati tek kad ekipe Ministarstva utvrde pravo stanje na terenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Budući da stručne ekipe rade svoj posao, o kojem će se redovito izvješćivati javnost, ne vidimo razloga da se stanovnike s poplavljenih područja dodatno uznemirava ponavljanjem neprovjerenih podataka", navodi se današnjem u priopćenju, koje je potpisala glasnogovornica Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja Đurđica Čočić.

Vodostaj Save kod Županje pao za više od četiri metra

Vodostaj rijeke Save u stalnom je opadanju, pa je kod Županje u proteklih desetak dana, od povijesnog maksimuma koji je 17. svibnja bio 1194 centimetara, pao za 4 metra i 26 centimetara, izvjestili su iz Hrvatskih voda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodostaj Save kod Šamca je pao za 4 metra i 12 centimetara, a kod Slavonskog Broda za 3 metra i 96 centimetara. Istodobno opada i razina savskih voda koje su puštene da otiču u šume Spačvanskog bazena kako bi se smanjila razina vode na poplavljenim područjima u županjskoj Posavini, što znači da se voda i dalje povlači s poplavljenih područja i da je prestalo njezino širenje.

Iz Hrvatskih voda navode kako je i dalje u punom pogonu crpna stanica Konjuša kod Gunje kapaciteta 5000 litara vode u sekundi, a u pogonu su i četiri dizelske agregatne pumpe i tri traktorske pumpe na lokaciji Gunja-Brčko, dok se kod Strošinaca nalaze dvije agregratne, a u Posavskim Podgajcima traktorska pumpa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dalje se radi na izgradnji prednasipa kod Rajevog Sela kako bi se zaustavio prodor savskih voda u poplavljeno područje. U prednasipu je načinjen otvor da bi zaostala voda, kada dovoljno padne razina Save, mogla s poplavljenih područja istjecati natrag u Savu.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo