osjetljivo pitanje / EP pozvao da se svim ženama u EU omogući pravo na pobačaj

Image
Foto: Thinkstockphotos

Iako je izvođenje pobačaja zakonito u većini članica EU, neke zemlje, poput Irske, Poljske i Malte imaju restriktivna pravila glede pobačaja

10.3.2015.
20:02
Thinkstockphotos
VOYO logo

Zastupnici u Europskom parlamentu u godišnjem su izvješću o jednakosti spolova u utorak zatražili da žene imaju pravo pobaciti dijete, što nije zakonski dopušteno u svim zemljama članicama EU.

Pobačaj je osjetljivo pitanje u Europskoj uniji, koje mnogi vide kao sukob onih koji zagovaraju pravo žene da donosi odluke o vlastitom tijelu i onih koji zagovaraju prava nerođenog djeteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je izvođenje pobačaja zakonito u većini članica EU, neke zemlje, poput Irske, Poljske i Malte imaju restriktivna pravila glede pobačaja. Na Malti je potpuno zabranjen, dok je u Irskoj dopušten samo u slučaju kad bi porod bio opasan po majčin život.

Većina zastupnika podržala je poziv da žene imaju "osiguran pristup kontracepciji i pobačaju", zajedno s drugim mjerama za smanjenje spolne nejednakosti, poput izjednačavanja plaća i mirovina s muškarcima te borbe protiv nasilja nad ženama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle je godine izvješće o jednakosti spolova odbijeno u EP-u zbog pitanja pobačaja, rekao je autor izvješća, socijalistički zastupnik Marc Tarabella.

Od ukupno 751 zastupnika u EP-u, 205 ih je glasovalo protiv izvješća, a 52 je bilo suzdržano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo