reakcije iz regije / EU je prirodno stanište za sve zemlje zapadnog Balkana

Image

Čestitkama Hrvatskoj na rezultatima nedeljnog referenduma pridružili su se i predsjednik Srbije Boris Tadić te predsjednik Slovenije Danilo Tuerk poručivši kako je rezultat referenduma dobra odluka za Hrvatsku i EU.

23.1.2012.
7:28
VOYO logo

Predsjednik Srbije Boris Tadić čestitao je građanima Hrvatske koji su na referendumu dali potporu članstvu Hrvatske u Europskoj uniji te ocijenio kako su donijeli dobru odluku za budućnost.

"Čestitam svim građanima na odluci da Hrvatska uđe u Europsku uniju. Ovo je odluka od ogromne važnosti za budućnost Hrvatske, ali i pozitivan signal za čitavu našu regiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulazak Hrvatske u EU otvara veće šanse za integraciju Srbije i drugih zemalja zapadnog Balkana u zajednicu ravnopravnih europskih naroda", poručio je Tadić hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću i premijeru Zoranu Milanoviću.

Tadić je naveo kako Europsku uniju smatra strateškim ciljem i prirodnim staništem za sve zemlje zapadnog Balkana i da Europska unija znači poštivanje i primjenu europskih standarda i zakona, perspektivu za bolji, sigurniji i mirniji život "svih građana naše regije koja je kroz čitavu svoju povijest bila opterećena ratovima, tenzijama i turbulencijama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je jedini put kojim sukobe ostavljamo iza sebe i otvaramo nove stranice mira, tolerancije i suradnje", navodi se u poruci srbijanskog predsjednika.

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk također je čestitao hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću na rezultatu nedjeljnog referenduma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tuerk je sinoć odmah nakon proglašenja neslužbenih rezultata u telefonskom razgovoru s hrvatskim predsjednikom istaknuo da je je rezultat referenduma "dobra vijest za Hrvatsku i za EU", te da su hrvatski građani svojim glasovima, ne samo poduprli članstvo u EU, nego i iskazali volju da afirmiraju europske vrijednosti, priopćeno je iz Tuerkova ureda.

U razgovoru je ponovo potvrđen interes Slovenije za hrvatsko priključenje vodećoj europskoj integraciji, te za buduću suradnju Hrvatske i Slovenije u njezinom razvitku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mediji u BiH: Hrvatsko 'da' za Europu

Pozitivan ishod referenduma o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji vijest je koja je u ponedjeljak zaslužila mjesto na naslovnicama većine dnevnih listova u Bosni i Hercegovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvati izabrali Europsku uniju", piše na prvoj stranici najtiražniji bosanskohercegovački list "Dnevni avaz" koji ističe kako je u Hrvatskoj nastupilo vrijeme slavlja nepomućeno malim odazivom birača.

"Avaz" citira izjave najviših hrvatskih dužnosnika poput predsjednika Ive Josipovića i premijera Zorana Milanovića koji su nedjeljni referendum ocijenili povijesnim događajem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Avaz" donosi i priču o tome kako bi oko četrdeset hektara teritorija BiH "sljedeće godine moglo biti u EU", podsjećajući na nerješni granični spor oko Kostajnice te navodi kako bi do formalnog ulaska u EU i taj problem u odnosima između dvije države morao biti riješen.

"Hrvatska jučer Europi rekla da", naslov je kojim je svoje čitatelje sarajevsko "Oslobođenje" izvjestilo o ishodu referenduma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prenoseći rezultate glasovanja list ovaj događaj opisuje kao otvaranje novog poglavlja u povijesti Hrvatske.

"Oslobođenje" posebice citira i izjave predstavnika hrvatskih političkih stranaka iz BiH poput Dragana Čovića, Bože Ljubića i Vjekoslava Bevande koji su izrazili čvrsto uvjerenje kako će ulazak Hrvatske u EU biti od velike koristi i za BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Banjalučke "Nezavisne novine" posebice citiraju riječi hrvatskog predsjednika Josipovića koji je kazao kako se raduje jer će mu cijela Europa sada postati dom.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo